Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Πίπη η Φακιδομύτη έγινε 65 ετών!


Η αγαπημένη σε μία ολόκληρη γενιά παιδιών, η Πίπη η Φακιδομύτη έχει σήμερα γεννέθλια! Γίνεται 65 ετών!
Η Πίπη η Φακιδομύτη (σουηδικά: Pippi Långstrump, δηλ. η Πίπη με τις μακριές κάλτσες) αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα σειράς παιδικών βιβλίων της Σουηδέζας συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν, που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Το όνομά της το εμπνεύστηκε η, εννιάχρονη τότε, κόρη της Λίντγκρεν, κάποια στιγμή που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία.


Η Πίπη, ήταν ένα κορίτσι εννιά ετών, είχε την αυτοπεποίθηση ενήλικου, ζούσε ανεξάρτητα και έμενε μόνη της στην βίλα της, την βίλα Βιλεκούλα. Ενώ δεν της φαινόταν, διέθετε υπερφυσικά χαρακτηριστικά για την ηλικία της καθώς μπορούσε να αντιμετωπίσει εύσωμους παλαιστές και να σηκώσει τεράστια βάρη χωρίς δυσκολία, όπως π.χ. το άλογό της, κάτι που ξάφνιαζε τους ενήλικους. Η συμπεριφορά της, προς τους καθώς πρέπει σοβαροφανείς ενήλικους, ήταν αγενής, ενώ προς τους μοχθηρούς χαρακτήρες των ιστοριών η στάση της είναι αμείλικτη.
Τα πρώτα τρία βιβλία-επεισόδια της Πίπης της Φακιδομύτης κυκλοφόρησαν την περίοδο 1945-1948 και το 1969-1975 κυκλοφόρησαν άλλα έξι. Δύο επιπλέον ιστορίες της Πίπης εκδόθηκαν το 1979 και το 2000. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 50 γλώσσες.



Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία με ηρωίδα την Πίπη την Φακιδομύτη:
Η Πίπη η Φακιδομύτη (1945)
Η Πίπη Καπετάνιος (1946)
Η Πίπη η Φακιδομύτη στις νότιες θάλασσες (1948)
Επίσης κυκλοφόρησαν και σειρές μικρών ιστοριών και εικονοβιβλίων. Στην τηλεόραση γνώρισε επιτυχία αρχικά στην Σουηδία αλλά και διεθνώς με τις εξής ταινίες:
Η Πίπη η Φακιδομύτη (1969)
Η Πίπη Καπετάνιος (1969)
Η Πίπη η Φακιδομύτη στις νότιες θάλασσες (1970)
Η Πίπη στο κυνήγι (1970)
Το 1988 κυκλοφόρησε επαναδιασκευή (ριμέικ) της πρώτης ταινίας του 1969, ενω το 1997 κυκλοφόρησε ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνίστρια την ίδια.


Μέρος του κειμένου το βρήκαμε στην Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

3 σχόλια:

  1. Ακομα κι εσυ μεγαλωσες Πιπη,απιστευτο!Πριν απο τον Στρατηγο Λη και τον Κιτ η Πιπη ηταν αυτη που μπηκε πρωτη σε αυτοκινητο που παρεμενε ιπταμενο παραπανω απο ελαχιστα δευτερολεπτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πιτσιρικας τη λατρευα! Ακομα δηλαδη...Ξερει κανεις πως μπορει να βρει κανεις εκεινα τα υπεροχα παλια επεισοδια; Υπαρχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...