Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

«The 99»: Οι ήρωες του μουσουλμανικού κόμικ μάχονται για την ειρήνη


«The 99» είναι το όνομα ενός κόμικ στο οποίο πρωταγωνιστούν υπερήρωες βασισμένοι σε μουσουλμανικά πρότυπα, οι οποίοι μάχονται για την ειρήνη και τη συνεργασία.


Ο Ναΐφ αλ Μουτάβα, κλινικός ψυχολόγος, είναι ο δημιουργός του «The 99» («Οι 99»), ενός κόμικ το οποίο φιλοδοξεί να κατακτήσει σύντομα το «Δυτικό» κοινό. Βεβαίως, το συγκεκριμένο κόμικ - το οποίο θα μεταφερθεί στην αμερικανική τηλεόραση, ενώ οι ήρωές του θα εμφανιστούν σε «συλλογικό» βιβλίο, δίπλα στον Σούπερμαν και άλλους ήρωες της Justice League- έχει μία ιδιαιτερότητα: οι ήρωές του είναι βασισμένοι σε μουσουλμανικά αρχέτυπα.
Κατά τον αλ Μουτάβα, οι λόγοι για τη δημιουργία του ήταν βαθύτεροι από την αγάπη του για τα κόμικ: όπως λέει ο ίδιος σε κείμενό του για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση TED (που αποσκοπεί στη «διάδοση αξιόλογων ιδεών»), που δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα του CNN, όλα ξεκίνησαν όταν άκουσε το «κήρυγμα μίσους» ενός ιμάμη, ο οποίος καταφερόταν εναντίον των «ξένων εχθρών» του Ισλάμ και των αμαρτωλών μέσα στις τάξεις του.
«Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγα απαίσια κηρύγματα φόβου και μίσους στο όνομα της θρησκείας μου. Αλλά εκείνη την ημέρα κάτι άλλαξε. Εκείνη την ημέρα ένιωσα συνένοχος. Είχα φτάσει σε ένα σημείο διανοητικής υπερφόρτωσης, όπου η αγάπη για τη θρησκεία μου ξεπέρασε τη σιωπή μου. Όταν σηκώθηκα όρθιος, κοίταξα τον ιμάμη για να τον κάνω να καταλάβει ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας που δεν δεχόταν τη 'συνταγή' μίσους του» λέει σχετικά.


Κατά τον δημιουργό, το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι πολλοί ιμάμηδες του σήμερα κηρύσσουν έχοντας στο μυαλό τη νοοτροπία και τις αντιλήψεις του 7ου αιώνα- του αιώνα που «γεννήθηκε» το Ισλάμ, μία περίοδο διαμάχης ανάμεσα στους Άραβες και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία οξύνθηκε τον 11ο και το 12ο αιώνα, με τις σταυροφορίες και την Ιερά Εξέταση. «Οι ιμάμηδες αυτοί, αντίθετα με τον Ιησού και τον Μωάμεθ, δεν μιλούν για τις μελλοντικές ανταμοιβές που συνεπάγεται μία ζωή σύμφωνα με το θέλημα του Αλλάχ, αλλά για τις ανταμοιβές που θα λάβουν αυτοί που θα αφιερωθούν στη γενοκτονία αυτών που έχουν βαφτιστεί ως εχθροί μας. Δεν αφήνουν την Ημέρα της Κρίσης σε αυτόν, αλλά αναλαμβάνουν το ρόλο ενός 'κατωτέρου δικαστηρίου'» λέει σχετικά.
Για την αντιμετώπιση αυτών των τάσεων αποφάσισε να δημιουργήσει το «The 99» : Ο αλ Μουτάβα, πατέρας πέντε γιων, θέλει τα παιδιά του να έχουν πρότυπα- και το «The 99» έχει ακριβώς αυτό το θέμα στο κέντρο του, καθώς ο αριθμός 99 παραπέμπει στις 99 εκφάνσεις του Αλλάχ στο Κοράνι- αρετές όπως η γενναιοδωρία, το έλεος και η σοφία.
Στο κόμικ, οι 99 είναι απλοί έφηβοι και ενήλικες από όλο τον κόσμο, στων οποίων την κατοχή έρχονται οι μαγικές Πέτρες Νουούρ («Πέτρες του Φωτός»), οι οποίες τους δίνουν ιδιαίτερες δυνάμεις. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ξεπερνώνται μέσω της συνεργασίας τριών ή περισσοτέρων εξ αυτών. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, οι ήρωες είναι απλοί, κατά τα άλλα, θνητοί, καθώς στόχος του δημιουργού είναι να αποτελέσουν αληθοφανή αλλά θετικά πρότυπα, με τις αρετές και τις αδυναμίες τους. Ωστόσο, το θέμα της θρησκείας κάθε χαρακτήρα αφήνεται σκόπιμα αδιευκρίνιστο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...