Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Οι Ινδιάνοι που τα έβαλαν µε την Μπένετον


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα http://www.tanea.gr

Μέλη της φυλής Μαπούτσε διεκδικούν τη γη τους από τον ιταλικό κολοσσό

Στην Παταγονία της Αργεντινής, ο Ατίλιο Κουρινιάνκο και η γυναίκα του, η Ρόσα Ναουελκίρ, δύο φτωχοί Ινδιάνοι της φυλής των Μαπούτσε, τα έχουν βάλει µε την οικογένεια Μπένετον. Τίποτε δεν σταµατά το ζευγάρι. Ούτε η αστυνοµία που τους εκδίωξε το 2002 διά της βίας από την περιοχή της Σάντα Ρόσα όπου ζουν, ούτε η ∆ικαιοσύνη που παραδέχθηκε το 2004 ότι οι Μπένετον διαθέτουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας στη Σάντα Ρόσα.
Άνεργοι και αδέκαροι, ο Ατίλιο και η Ρόσα επέστρεψαν τον Φεβρουάριο του 2007 και κατέλαβαν ένα κοµµάτι γης 5.000 στρεµµάτων, όπου ο επισκέπτης διαβάζει τώρα την επιγραφή: «Σάντα Ρόσα – ανακτηµένο έδαφος των Μαπούτσε».
«Αυτή η γη ανήκει στην κοινότητα Μαπούτσε», λέει ο Ατίλιο στον ειδικό απεσταλµένο του γαλλικού περιοδικού «Λε Πουέν», ο οποίος έφτασε ως την καλύβα από λάσπη και λαµαρίνα όπου ζει µε τη Ρόσα.
Απ’ έξω, µερικές κότες, πρόβατα και κατσίκες περιφέρονται κοντά σ’ ένα περιβόλι και ένα σκουριασµένο Πεζό 504. ∆ύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό το φτωχό ζευγάρι βρίσκεται σε πόλεµο µε µια από τις πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη!
«Οι γονείς µου γεννήθηκαν εδώ, όπως κι εγώ. Και αυτοίοι πλούσιοι Ιταλοί µε κατηγορούν ότι είµαι σφετεριστής!», λέει ο Ατίλιο.
Στους Μαπούτσε δεν υπάρχει ιδιωτική ιδιοκτησία. Ο άνθρωπος ανήκει στη γη και όχι το αντίθετο. ∆ύσκολο να τα εξηγήσεις όλα αυτά στους Μπένετον. Οι Ιταλοί υπέβαλαν και πάλι µήνυση. Η απόφαση αναµένεται µέσα στους προσεχείς µήνες. «Η ∆ικαιοσύνη θα διατάξει ασφαλώς την απόδοση της γης», διαβεβαιώνει ο Μάρτιν Ιτουρµπούρου, δικηγόρος της ιταλικής οικογένειας. Στην επαρχία Τσουµπούτ, η υπόθεση κάνει πολλούς να τρίζουν τα δόντια. «Βλάπτει τη φήµη µας», διαµαρτύρεται ένας εριουργός. «∆εν βλέπω σχεδόν κανένα ζώο στις ιδιοκτησίες τους», επισηµαίνει οργισµένη η Ρόσα. «Αυτοί οι ξένοι λένε ψέµατα πως δουλεύουν τη γη».
Μπροστά από το κοµµάτι γης που έχουν καταλάβει η Ρόσα και ο Ατίλιο, η ιδιοκτησία των Μπένετον εκτείνεται ως εκεί που φτάνει το µάτι.
Εδώ όλα φαίνεται να τους ανήκουν. Τα συρµατοπλέγµατα και οι επιγραφές µε το «S», το λογότυπο της CTSA (Compania Tierras Sud Argentino SA), που εξαγοράστηκε το 1991 από την εταιρεία Benetton, το υπενθυµίζουν συνεχώς. Τα δύο αγροκτήµατα των Ιταλών, το Λελέκε και το Ελ Μαϊτέν, έχουν έκταση 3.400.000 στρεµµάτων, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παρά µόνον ένα µέρος της ιδιοκτησίας των αδελφών Μπένετον, των µεγαλύτερων γαιοκτηµόνων της Αργεντινής. Εχουν αγοράσει συνολικά 9.910.000 στρέµµατα έναντι 80 εκατ. δολαρίων. Μια έκταση περίπου όσο ο Λίβανος.
Οι Μπένετον απασχολούν στην ιδιοκτησία τους 600 ανθρώπους, κυρίως Μαπούτσε, οι οποίοι τους ευγνωµονούν, αντίθετα από τον Ατίλιο και τη Ρόσα. Οι Ιταλοί τους έδωσαν δουλειά, ζεστό νερό και ηλεκτρικό. Εκτρέφουν εκεί 250.000 πρόβατα και 16.000 αγελάδες. Τα ζώα τους παράγουν πάνω από 1.000 τόνους µαλλί τον χρόνο, το οποίο εξάγεται στην Ιταλία. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 10% των αναγκών της Benetton. Την οικογενειακή επένδυση στην Αργεντινή επιβλέπει ο Κάρλο Μπένετον, ο µικρότερος αδελφός του Λουτσιάνο. Οµως η απόδοση της επένδυσης δεν προέρχεται από το µαλλί, η τιµή του οποίου έχει πέσει, αλλά µάλλον από τις καλλιέργειες δηµητριακών και την παραγωγή ξύλου.
Η έκταση που διεκδικούν ο Ατίλιο και η Ρόσα, τα 5.000 στρέµµατα, είναι γελοία σε σύγκριση µε τα 10 εκατοµµύρια στρέµµατα που διαθέτουν οι Μπένετον στην Παταγονία. Όµως αυτή η ιστορία του ∆αβίδ εναντίον του Γολιάθ ενοχλεί πολύ την ιταλική εταιρεία, η οποία ξοδεύει εκατοµµύρια ευρώ για να διαφηµίζεται ως «υπεύθυνη», ενώ ο ίδιος ο Λουτσιάνο Μπένετον τάσσεται αναφανδόν υπέρ των πολυπολιτισµικών δράσεων και των εθνοτήτων. Στον ιταλικό Τύπο υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει τη γη στο ζευγάρι των Μαπούτσε. Οµως η υπόθεση δεν προχωρεί, καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν µπορεί να εγγυηθεί πως αν υποχωρήσει στο ζευγάρι, ο ιταλός µεγιστάνας δεν θα βρεθεί αντιµέτωπος µε πολλές ακόµη διεκδικήσεις.

Αδάµαστη φυλή
Τον 19ο αιώνα, όταν η Παταγονία βρισκόταν ακόµη εκτός των ορίων της Αργεντινής, ο πρόεδρος Χούλιο Αρχεντίνο Ρόκα εξαπέλυσε την «εκστρατεία της ερήµου». Ηταν ένας ευφηµισµός για να περιγράψει µια στρατιωτική κατάκτηση µε στόχο την υποταγή και την εξόντωση των αυτόχθονων λαών, περιλαµβανοµένων των Μαπούτσε. Η φυλή αυτή έχει την αντίσταση στο αίµα της και οι Ισπανοί το ξέρουν καλά, αφού δεν κατάφεραν να τους νικήσουν. Σήµερα αποµένουν περίπου 75.000 Μαπούτσε µεταξύ των 40 εκατοµµυρίων Αργεντινών.

Τζίρος 11 δισ. ευρώ το 2009
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου των Μπένετον edizione srL έκανε το 2009 τζίρο 11 δισεκατοµµύρια ευρώ απασχολώντας 90.000 ανθρώπους σε 12 χώρες.
Εκτός από τα ρούχα (Benetton, sisley, Playlife κ.ά.), ο όµιλος είναι επίσης παρών στην εστίαση, στους αυτοκινητοδρόµους (autogrill), τα αεροδρόµια (Ρώµη, Φλορεντία), τις συνθετικές επιφάνειες για αθλητικά γήπεδα (verde sports), τα δηµόσια έργα (sintonia) και τα σπορ (µπάσκετ, βόλεϊ, γκολφ κ.λπ.).

Ευχαριστούμε τον CrazyHorse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...