Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 8 - H Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου / The Greatest Story Ever Told (1965)


Η Ωραιότερη Ιστορία του κόσμου (The Greatest Story Ever Told), είναι ο τίτλος της θρησκευτικής αμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας, του 1965, σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Στίβενς, σενάριο Φέλτον Άουρσλερ και Χένρυ Ντένκερ και παραγωγή Ντέιβιντ Λην. Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές για τον κινηματογράφο με θέμα τη ζωή του Χριστού, διάρκειας πάνω από 3 ώρες.
Ήταν η ταινία που όταν την είχα δει για πρώτη φορά (ως παιδάκι του Δημοτικού) έκλαιγα όλο το βράδυ.
Η ταινία εξιστορεί την Γέννηση του Ιησού στη φάτνη της Βηθλεέμ, τη φυγή στην Αίγυπτο, τα παιδικά και νεανικά χρόνια, τη Βάφτιση στον Ιορδάνη ποταμό, τη συνάντηση με τους μαθητές, τη διδασκαλία, τα θαύματα, την είσοδο στην Ιερουσαλήμ, το Μυστικό Δείπνο, τη σύλληψη, τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη.
Αυτό το μεγαλειώδες κινηματογραφικό έπος αποτελεί ένα εμπνευσμένο εγχειρίδιο ανάπλασης της ζωής του Χριστού. Εκπληκτική καλλιτεχνική διεύθυνση, έξοχες ερμηνείες από την πολυπληθή διανομή και πέντε υποψηφιότητες στα Όσκαρ του 1965 καθιστούν αυτή τη δημιουργία του Τζορτζ Στίβενς "την σπουδαιότερη ταινία που έγινε ποτέ".




Πρόσθετες πληροφορίες
Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 όσκαρ (καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, κοστουμιών, οπτικών εφέ και μουσικής επένδυσης) χωρίς όμως να διακριθεί.
Η αρχική διάρκεια της ταινίας ήταν τέσσερις ώρες και 20 λεπτά. Έγιναν περικοπές τρεις φορές: αρχικά στις τρεις ώρες και 58 λεπτά, στις τρεις ώρες και 17 λεπτά για προβολή στη Μεγάλη Βρετανία και τέλος στις δύο ώρες και 27 λεπτά για ευρύτερη προβολή στις ΗΠΑ.
Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων στην έρημο της Αριζόνα όπου είχαν στηθεί τα σκηνικά της Ιερουσαλήμ, χιόνισε ύστερα από 50 ολόκληρα χρόνια, το συνεργείο προσπάθησε να καθαρίσει ότι είχε απομείνει, δυστυχώς όμως ξαναχιόνισε και το συνεργείο της ταινίας, αποφάσισε να μεταφέρει το σετ της Ιερουσαλήμ εξ' ολοκλήρου σε στούντιο.



Σκηνοθεσία: Τζορτζ Στίβενς
Παραγωγή: Ντέιβιντ Λην
Σενάριο: Φέλτον Άουρσλερ, Χένρυ Ντένκερ
Πρωταγωνιστές: Μαξ φον Σίντοφ - Ιησούς
Ντόροθυ Μακ Γκουάιρ - Παρθένος Μαρία
Τσάρλτον Ίστον - Ιωάννης ο Βαπτιστής
Τέλυ Σαβάλας - Πόντιος Πιλάτος
Μάρτιν Λαντάου - Καϊάφας
Τζοάννα Ντάνχαμ - Μαρία Μαγδαληνή
Χοσέ Φερέρ - Ηρώδης Αντύπας
Τζάνετ Μάργκολιν - Μαρία από τη Βηθανία
Ντέιβιντ Μακ Κάλουμ - Ιούδας Ισκαριώτης
Ρίτσαρντ Κόρτε - Βαραββάς
Ίνα Μπάλιν - Μάρθα από τη Βηθανία

Πρώτη προβολή: 9 Απριλίου 1965
Διάρκεια: 190 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...