Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ο Superman δεν είναι πλέον Αμερικανός πολίτης!


Το επετειακό ACTION COMICS #900, έκρυβε κάτι περισσότερο από ένα στρογγυλό νούμερο: Στην 9σέλιδη ιστορία με τίτλο “The Incident” (σενάριο David Goyer και σχέδιο Miguel Sepulveda), ο Superman επισκέπτεται την Τεχεράνη, για να βρεθεί δίπλα στους πολίτες του Ιράν κατά του καθεστώτος του προέδρου Mahmoud Ahmadinejad. Η πράξη αυτή προκαλεί διεθνές επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες και όπως βλέπουμε στο panel, ο ήρωας παίρνει την απόφαση να αποποιηθεί της υπηκοότητάς του, για να προσθέσει στη συνέχεια “I’m an alien, Mr. Wright. Born on another world. I can’t help but see the bigger picture.”


Όπως μας ενημέρωσε και η Έλλη Μόκα πριν από μερικές ημέρες, η είδηση προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων και σχολίων στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, εντός και (κυρίως) εκτός των τειχών της κοινότητας των comics. Το post του ComicsAlliance το οποίο και φιλοξένησε την είδηση πλησιάζει αυτή τη στιγμή τα 2.500 σχόλια, ενώ το αντίστοιχο στο forum του CBR έχει προ πολλού ξεπεράσει τα 1.000, ενώ παράλληλα υπήρξαν δημοσιεύματα από τους NEW YORK TIMES και τη HUFFINGTON POST, μέχρι τηλεοπτικά ρεπορτάζ στη FOX Television.


Παρότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αρχετυπικός ήρωας των comics αποστασιοποιείται από την εθνική του ταυτότητα (είχε συμβεί κάποιες δεκαετίες πριν, όταν ο Captain America έβγαλε τη στολή-σύμβολο για να υιοθετήσει την ταυτότητα του Nomad), το θέμα φαίνεται να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, με τα θέματα “εθνισμού” να βρίσκονται στην επικαιρότητα του πραγματικού κόσμου, εξαιτίας της πρόσφατης επιχείρησης που οδήγησε στη δολοφονία του νούμερο 1 επικηρυγμένου στις ΗΠΑ, Osama Bin Laden, δέκα χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου...

Το κείμενο το εντοπίσαμε στο http://www.comicdom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...