Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Εκδήλωση με θέμα "Κόμικς και Μοντερνισμός"


Τα σύγχρονα κόμικς, η ένατη τέχνη όπως αποκαλούνται σήμερα, έχουν ως κοινώς παραδεκτό έτος “γέννησής” τους το 1895, έτος που ο Richard Outcault δημιούργησε το Yellow Kid. Κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, γνώρισαν τεράστια διάδοση και δημοφιλία και δημοσιεύτηκαν σε αμέτρητες εφημερίδες και περιοδικά με εκατομμύρια αναγνώστες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Η ανάπτυξή τους παράλληλα με το ρεύμα του μοντερνισμού στις εικαστικές τέχνες και στη λογοτεχνία είχε ως συνέπεια την άμεση επιρροή των μοντερνιστικών κινημάτων τόσο στην αφηγηματική όσο και στη σχεδιαστική διάστασή τους. Οι εξελίξεις στις θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα στην φυσική, η φροϋδική επανάσταση στην ψυχανάλυση και η ραγδαία ανάπτυξη του κινηματογράφου συνέβαλλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πρώτων κόμικς και κόμικς-στριπς που με τη σειρά τους επηρέασαν τις υπόλοιπες τέχνες.
Από τους πρώτους δημιουργούς κόμικς που ξεχώρισαν για το έργο τους υπήρξαν ο George Herriman και ο Lyonel Feininger, o πρώτος στις ΗΠΑ και ο δεύτερος σε ΗΠΑ και Γερμανία. O Herriman με την άφυλη γάτα Krazy Kat, ερωτευμένη με έναν υποχθόνιο ποντικό που τη μισεί και υπό την προστασία ενός θηριώδους σκύλου-αστυνομικού δημιούργησε επί 30 χρόνια ιστορίες πλημμυρισμένες από τοπία και αντικείμενα που μεταμορφώνονται, δυστοπικά σκηνικά που μεταλλάσσονται, έργα τέχνης που παρεμβάλλονται στην πλοκή και μια γλώσσα που ακροβατεί ανάμεσα στην “λαική και ανορθόγραφη αργκό” και στην ποίηση των μεγάλων μοντερνιστών.
Κατά τους ιστορικούς της τέχνης, οι ιστορίες του Herriman επηρέασαν το Dada και τον σουρεαλισμό, λατρεύτηκαν από τον Picasso και τον Miro και εξυμνήθηκαν από τον e.e. Cummings και τον Frank Capra.
O Feininger υπήρξε μέλος όλων των πρωτοποριακών γερμανικών ρευμάτων, από την βερολινέζικη Σετσεσιόν και τη Γέφυρα, μέχρι τον Γαλάζιο Καβαλάρη και το Novembergruppe. Σχεδίασε το εξπρεσιονιστικό χαρακτικό για το εξώφυλλο του μανιφέστου του Bauhaus και υπήρξε επί σειρά ετών δάσκαλος στη σχολή Bauhaus. Παράλληλα, σε ΗΠΑ και Γερνμανία δημιουργούσε χιουμοριστικές γελοιογραφίες και κόμικς όπως τα Kin-der-Kids και Wee Willie Winkie’s World συνδυάζοντας την πλούσια εικαστική του παιδεία με την αφηγηματικότητα των κόμικς.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρακολουθήσει τα πρώτα κόμικς της ιστορίας μέσα στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά συμφραζόμενα του μοντερνισμού και να σκιαγραφήσει το έργο δυο σημαντικών εκπροσώπων της ένατης τέχνης που το έργο τους έχει ασκήσει εντονότατη επιρροή στην τέχνη του 20ου αιώνα.

Ομιλητές:
- Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής τομέα Χαρακτικής, καθηγητής ΑΣΚΤ
- Γιάννης Κουκουλάς, υπ. διδάκτωρ τμ. Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ
προλογίζει η Μαρία Μόσχου, διδάσκουσα ΠΔ 407

Τρίτη 14 Ιουνίου, 17:30
Αίθουσα Υπόγειου Σινεμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...