Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Εμείς προτείνουμε... 24 - Αφίσες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο (Λεύκωμα)


Σε αυτό το πολυτελές λεύκωμα συγκεντρώνονται οι κινηματογραφικές αφίσες από το πλούσιο προσωπικό αρχείο του Παντελή Παλιεράκη

Χειμώνας 1947. Σε ένα στούντιο της Φίνος Φιλμ γυρίζε­ται η ταινία Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Ένας αστυνό­μος της περιοχής, ο Παντελής Παλιεράκης, που πραγ­ματοποιεί εκείνες τις ώρες τη βάρδια του, έρχεται και παρα­κολουθεί τα γυρίσματα. Γίνεται φίλος με το συνεργείο και σταδιακά μυείται στη μαγεία και στα μυστικά του κινηματο­γράφου. Μία από αυτές τις συναντήσεις αλλάζει ερήμην του -και για πάντα- τη ζωή του. Όταν όλοι αναρωτιούνται πού θα βρουν περίστροφο για μια σκηνή, κάποιος υποδεικνύει τον Παντελή. Αυτός θα φέρει το απαραίτητο όπλο για το γύρισμα και κάπως έτσι ξεκινά η μακρά πορεία του ως φροντιστή στη Φίνος Φιλμ.
Ο Κρητικός που θαμπώθηκε από τη λάμψη της έβδομης τέχνης δεν εγκατέλειψε το πόστο του στην αστυνομία από την αρχή. Κάποια στιγμή, ωστόσο, αποφάσισε να παραιτηθεί για να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, τον κινηματογρά­φο. Και τι δεν τράβηξε γι' αυτήν!... Επιστράτευσε όλη τη φαντασία, την εφευρετικότητα, την επιμονή, την όρεξη και τις αντοχές του - γιατί η δική του δουλειά πίσω από τις κάμερες απαιτούσε πολύ τρέξιμο: τη μια για να βρεθεί το κατάλληλο αμάξι που θα παίξει στο Σωφεράκι, την άλλη για να γεμίσει το μπακάλικο του θανασακη του πολιτευόμενου με ρέγγες και, τις περισσότερες φορές, για να βρίσκονται οι ηθοποιοί εγκαίρως στα πλατό. Ο Φιλοποίμην Φίνος τον κράτησε τριάντα ολόκληρα χρόνια κοντά του, μολονότι κάποιες φορές «κορνάριζε» -όπως χαρακτηριστικά λεγό­ταν- με τις επιλογές του Παλιεράκη.
Η έβδομη τέχνη χάρισε στον αγαπημένο φροντιστή της Φίνος μια γεύση από εκείνο το όνειρο που λέγεται χρυσή επο­χή του ελληνικού σινεμά. Μέσα από αυτή γνώρισε σπουδαία ονόματα του κινηματογράφου, είδε το άστρο τους να ανατέλ­λει και ενίοτε να δύει, και έζησε από πρώτο χέρι τη μεγαλοψυ­χία, την ευγένεια, τα γλέντια, τους βεντετισμούς και τις παρα­ξενιές τους.
Σε αυτό το πολυτελές λεύκωμα συγκεντρώνονται οι κινη­ματογραφικές αφίσες από το πλούσιο προσωπικό αρχείο του Παντελή Παλιεράκη. Κωμωδίες, δράματα, μιούζικαλ, έργα κοινωνικά, ιστορικά, «φουστανέλας» -αλλά και οι ήρωες τους-ζωντανεύουν μέσα από τις ασπρόμαυρες και έγχρωμες σε-κάνς του σελιλόιντ. Ταξιδεύουν τους αθεράπευτους λάτρεις του παλιού, καλού ελληνικού σινεμά σε μια μαγική εποχή όπου οι μύθοι γίνονταν πραγματικότητα και το τέλος ήταν γραμμένο με χρυσά γράμματα.

Εκδότης: Modern Times
ISBN: 9789606910913
Δέσιμο: Σκληρό Εξώφυλλο
Αριθμός Σελίδων: 206
Τιμή: 8,91 €

4 σχόλια:

  1. ενα εχω να πω!τα αρθρα που ανεβαζεις ειναι εξαιρετικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλαράκι, με τιμά πολύ αυτό που λες. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΜΟΡΦΟ ΛΕΥΚΩΜΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Κ ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟΚΤΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πρέπει να έρθω μια μέρα να εξετάσω την βιβλιοθήκη σου, κύριε Ιππότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...