Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Χάρτινος σούπερ ήρωας ο Πούτιν με βοηθό τον... «νάνο» Μεντβέντεφ

Ένα κόμικ φαίνεται να παίρνει έμμεσα θέση στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας


Ο υπερ-ήρωας Πούτιν σωζει τη Ρωσία, συνοδευόμενος
από τον βοηθό-νάνο Μεντβέντεφ σε ρωσικό κόμικ

Μόσχα
Είτε πρόκειται για διαφημιστικό τρικ ενόψει των ρωσικών προεδρικών εκλογών του 2012, είτε για αυθόρμητη χιουμοριστική έμπνευση μερικών καλλιτεχνών, το πρώτο κόμικ με πρωταγωνιστή τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι γεγονός και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο ρωσόφωνο Διαδίκτυο.
Με τον εύγλωττο τίτλο «Σούπερ Πούτιν, ένας άντρας σαν όλους τους άλλους», ο Ρώσος πρωθυπουργός απεικονίζεται σαν υπερήρωας με ειδικότητα στις πολεμικές τέχνες και βοηθό του έναν νανόμορφο… Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος φοράει στολή αρκούδας και ειδικεύεται στα γκάτζετ τελευταίας τεχνολογίας.
Οι καλλιτέχνες που βρίσκονται πίσω από το κόμικς έχουν φτιάξει και μια άλλη ειρωνική σειρά κόμικ με πρωταγωνιστές «υπερήρωες» - ρώσους πολιτικούς.
Φόντο του κόμικ είναι η Μόσχα, «έναν χρόνο πριν από την καταστροφή». Με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν επικίνδυνα, οι παρατηρητές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην παραμικρή ένδειξη που θα αποκαλύψει αν ο επόμενος αρχηγός του κράτους θα είναι ο νυν πρόεδρος Μεντέβεφ ή ο πρωθυπουργός Πούτιν.
Με μια πλοκή που θυμίζει την αμερικανική ταινία δράσης της δεκαετίας του 1990 «Speed», βλέπει κανείς ένα Πούτιν που φοράει κιμονό και περιγράφεται ως τύπος «με Βόρειο χαρακτήρα», να προσπαθεί να σώσει ένα πλήθος κόσμου από μια έκρηξη. Για να μην ανατιναχτεί το παγιδευμένο λεωφορείο στο οποίο επιβαίνει, ορκίζεται να μην πέσει «κάτω από 80 χμ/ώρα» ενόσω τρίζει τα δόντια του.
Καθώς επιταχύνει, δέχεται βοήθεια από τον υπερβολικά μικρόσωμο Μεντβέντεφ που στέλνει ένα iPad για να απενεργοποιήσει τα εκρηκτικά. Η διάθεση των δημιουργών είναι εμφανώς σατιρική καθώς «παίζουν» με την ενασχόληση του Πούτιν με το τζούντο και την αγάπη του Μεντβέντεφ για τις καινούριες τεχνολογίες.
Έπειτα, το λεωφορείο δέχεται επίθεση από ένα πλήθος ζόμπι που φωνάζουν «Αφήστε μας να εκλέγουμε κυβερνήτες» και «Λευτεριά στον Χοντορκόφσκι», με τον Πούτιν να τους αντιμετωπίζει στο τέλος.
Αν και ένας από τους δημιουργούς του πρώτου επεισοδίου της σειράς δηλώνει ότι το κόμικ δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς από μια ομάδα καλλιτεχνών, ορισμένοι χρήστες του ίντερνετ ισχυρίζονται ότι ίσως αποτελεί μέρος παρασκηνιακής καμπάνιας ή ακόμη και ότι έχει δημιουργηθεί κατά παραγγελία του Κρεμλίνου.
«Θέλαμε να προκαλέσουμε λίγη αναταραχή στο καταθλιπτικό πολιτικό σκηνικό της Ρωσίας και να δημιουργήσουμε διάλογο», δήλωσε ο κειμενογράφος του κόμικ Σεργκέι Καλένικ, και προσέθεσε ότι ορισμένα μέσα αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν επειδή αναφέρεται στον Μεντβέντεφ ως «νάνο».

Είδηση από το http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...