Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 10 - Καζαμπλάνκα / Casablanca (1942)


Εταιρεία Παραγωγής: Warner Bros. Pictures, 1942
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Σενάριο: Julius J. Epstein, Philip G. Epstein, Howard Koch (από το θεατρικό των Murray Burnett, Joan Alison "Everybody Comes to Rick's")
Ηθοποιοί: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, S.Z. Sakall, Madeleine LeBeau, Dooley Wilson, Joy Page, John Qualen, Leonid Kinsky, Curt Bois, Louis V.Arco, Frank Arnold, Leon Belasco, Nino Bellini, Trude Berliner, Oliver Blake, Monte Blue, Dick Botiller, Maurice Brierre, Anita Camargo, George M. Carleton, Melie Chang, Gina Corrado, Franco Corsaro, Marcel Dalio, Creighton Hale, Helmut Dantine
Παραγωγή: Hal B. Wallis
Μουσική: Max Steiner
Φωτογραφία: Arthur Edeson
Μοντάζ: Owen Marks
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Carl Jules Weyl
Σκηνικά: George James Hopkins
Κοστούμια: Orry-Kelly
Διάρκεια: 102'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 1943


Αθάνατο κινηματογραφικό αριστούργημα. Εμβληματική ταινία της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ. Έργο που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Αυτοί είναι κάποιοι ελάχιστοι από τους χαρακτηρισμούς κριτικών και κοινού για μια από τις πλέον όμορφες και άκρατα γοητευτικές ιστορίες που μας διηγήθηκε το σινεμά από καταβολής του. Λίγες είναι οι ταινίες που συγκεντρώνουν τόσες εμβληματικές σκηνές και ατάκες, τέτοιες λαμπερές ερμηνείες καθορίζοντας έτσι όχι μόνο την εποχή τους, μα οριοθετώντας με την αισθητική τελειότητά τους και εκείνες που έπονται!



Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο των Μπάρνετ-Άλισον «Everybody comes to Rick’s», τα δικαιώματα του οποίου εξασφάλισε αντί 20.000 δολαρίων ο μέγας παραγωγός του Χόλυγουντ Χαλ Γουολις, ποσό τεράστιο για θεατρικό έργο που δεν είχε ανέβει ακόμη! Οι σεναριογράφοι της ταινίας, Αφοί Επστάιν, μετέφεραν τη δράση της ταινίας από τη Βιέννη στη κοσμοπολίτικη Καζαμπλάνκα, που έδωσε και το όνομά της στη ταινία.
Στις αρχές της δεκαετίας του '40, η Καζαμπλάνκα (παραθαλάσσια πόλη του Μαρόκου) βρισκόταν υπό τον έλεγχο του γαλλικού καθεστώτος στο Βάση, το οποίο με τη σειρά του ήταν υπό την επιρροή του άξονα. Ο Ρικ (Μπογκαρτ), ιδιοκτήτης ενός δημοφιλούς νυχτερινού κέντρου, φαινομενικά ψυχρός και κυνικός, ξανασυναντά τη μεγάλη του αγάπη. Όμως, η Ίλσα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) συνοδεύεται από τον άντρα της (με τον οποίο ήταν ήδη παντρεμένη όταν είχε γνωρίσει και ερωτευτεί τον Ρικ στο Παρίσι), ο οποίος είναι ηγέτης της τσέχικης αντίστασης και καταζητείται από τους Ναζί. Το ζευγάρι θέλει πάση θυσία να φύγει προς Αμερική και ο Ρικ είναι ο μόνος που μπορεί να τους προσφέρει το τρόπο διαφυγής. Το αίσθημα όμως μεταξύ των δυο πρώην εραστών δεν έχει πεθάνει…



Ο Γουόλις ήθελε για σκηνοθέτη τον Γουίλιαμ Γουάιλερ (Μπεν-Χουρ), που όμως, δεν ήταν διαθέσιμος και κατέληξε στο καλό του φίλο Μάικλ Κέρτιζ, Ούγγρο-Εβραίο μετανάστη και ικανότατο κινηματογραφιστή. Πρώτη επιλογή για το δίδυμο των πρωταγωνιστών ήταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν και η Αν Σέρινταν. Τελικά οι ρόλοι κατέληξαν στους Μπόγκαρτ-Μπέργκμαν, επιλογή σοφή, όπως αποδεδείχθηκε! Ανεπανάληπτες (κυριολεκτικά!) ερμηνείες, φοβεροί αρχετυπικοί χαρακτήρες, πανέξυπνοι διάλογοι και υπέροχη ατμόσφαιρα κατακλύζουν τη ταινία και στα 102 λεπτά της διάρκειας της.



Το φιλμ είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένο σε στούντιο, εκτός της τελικής σεκάνς στο αεροδρόμιο και κόστισε 1.039.000 δολάρια ποσό σχετικά μικρό για τα δεδομένα του Χόλυγουντ. Και ένα μικρό μυστικό: κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων υπήρχε πρόβλημα με το ύψος των πρωταγωνιστών, αφού η Σουηδέζα καλλονή ήταν ψηλότερη του Μπόγκυ κατά 5 εκατοστά! Έτσι, ο δεύτερος πατούσε πάνω σε τούβλα η μαξιλάρια (!!) ώστε να καλύψει τη διαφορά!



Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο μεγάλος Μαξ Στάινερ με κορυφαία-ασύγκριτη σεκάνς τη «μάχη των τραγουδιών» όπου Σύμμαχοι και Γερμανοί αντιπαρατίθενται συμβολικά στο κλαμπ του Ρικ, τραγουδώντας οι μεν τη Μασσαλιώτιδα, οι δε το τραγούδι Die wacht am Rhein (η φρουρά στο Ρήνο). Κορυφαία -μεταξύ κορυφαίων- στιγμή, όμως, αποτελεί το τραγούδι του Χέρμαν Χάπφελντ “As time goes by” που μάγεψε, μαγεύει και θα μαγεύει εκατομμύρια σινεφίλ στο πέρασμα του χρόνου σε συνδυασμό με την αξέχαστη φράση της Ιλσα, «Play it again Sam»!



Η «Καζαμπλάνκα» έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 1942 (ημέρα ανακατάληψης της Καζαμπλάνκα από τους Συμμάχους!), γνώρισε θερμότατη απήχηση από κοινό και κριτικούς στην εποχή της, τιμήθηκε με 3 Οσκαρ το 1944 (διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας, ταινίας), συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια θεατών ανά τον κόσμο σε κάθε της κινηματογραφική επανέκδοση, μα κυρίως αποτελεί ένα φιλμ ορόσημο και καλλιτεχνική, διαχρονική παρακαταθήκη μιας αξέχαστης και τόσο ρομαντικής κινηματογραφικής εποχής!...

Κείμενο: ANCIENT KNIGHT
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim
Για το http://mikrosserifis.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...