Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Eadweard J. Muybridge


Ο Eadweard Ι. Muybridge (9 Απρ 1830 - 8 Μαΐου 1904) ήταν ένας Βρετανός φωτογράφος που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας του στη Βόρεια Αμερική. Είναι γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία του σχετικά με την κίνηση των ζώων και των ανθρώπων. Χρησιμοποιούσε ένα σύστημα φωτογραφικών μηχανών για να συλλάβει όλες τις στιγμές της κίνησης που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορούσε να καταλάβει ως ξεχωριστές κινήσεις...

Γεννημένος στο Kingston της Βρετανίας, στις 9 Απριλίου 1830, ο Muybridge μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στον εκδοτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Αγγλία για μερικά χρόνια. Ενώ ανάρρωνε, μετά από ένα ατύχημα που είχε στις ΗΠΑ με μία ταχυδρομική άμαξα (κατά το οποίο έπαθε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι), του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί περισσότερο με την φωτογραφία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1860, επικεντρώθηκε στην αρχιτεκτονική τοπίου και θέματα, πριν από την παραγωγή των φωτογραφιών του Yosemite National Park, που καθιέρωσε τη φήμη του.


Το 1872, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Leland Stanford, ένας επιχειρηματίας που ασχολούνταν με τα άλογα και τους ιππικούς αγώνες, θέλησε να μάθει αν μπορούσαν και τα τέσσερα πόδια των αλόγων να βρίσκονται στο έδαφος την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλπασμού. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορούσε να συλλάβει σωστά τον βηματισμό του αλόγου κατά την διάρκεια του καλπασμού. Μέχρι τότε, οι περισσότεροι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν τα άλογα σε πλήρη καλπασμό με τα μπροστινά πόδια να εκτείνονται προς τα εμπρός και τα πίσω πόδια τεντωμένα προς τα πίσω ή όλα τα πόδια πάνω από το έδαφος. Ο Muybridge, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τι συνέβαινε στην πραγματικότητα, έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα φωτογραφικών μηχανών που τις έστησε κατά μήκος ενός διαδρόμου ιπποδρομίας, καταγράφοντας τις εικόνες ενός αλόγου που κάλπαζε. Ανακάλυψε πως η σύνθεση και εναλλαγή των μεμονωμένων φωτογραφιών σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα αποδίδουν την αίσθηση της κίνησης. Ουσιαστικά, ο Muybridge ανακάλυψε τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης μιας κίνησης μέσω της κάμερας, κάτι δηλαδή σαν τον κινηματογράφο.


Η ταινία, ή καλύτερα ο πρόδρομος της ταινίας, του Muybridge με τίτλο "The Horse in Motion", μια ταινία-συλλογή φωτογραφιών, δημιουργήθηκε με 24 κάμερες που απεικόνιζαν ένα άλογο που τρέχει. Οι φωτογραφίες, που ελήφθησαν το 1872 και θεωρούνται ως μία από τις πρώτες μορφές της βιντεοσκόπησης, απέδειξαν ότι και τα τέσσερα πόδια του ζώου, συχνά άφηναν το έδαφος. Ωστόσο, η εικόνα ήταν διαφορετική από εκείνη που απεικόνιζαν οι ζωγράφοι, καθώς υπήρχαν στιγμές που και τα τέσσερα πόδια λύγιζαν κάτω από το άλογο.
Ο Muybridge επέστρεψε τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1894, όπου και πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Μάιο 1904, μετά τη δημοσίευση της τελευταίας σειράς από δημοφιλή βιβλία με βάση τις εικόνες και την έρευνά του.


2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...