Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκίνησε το 41o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο


Το 41o Φεστιβάλ Βιβλίου άνοιξε τις πύλες του στο Ζάππειο και μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 150 Έλληνες εκδότες σε 130 περίπτερα θα παρουσιάσουν τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή με περισσότερους από 50 χιλιάδες τίτλους.
Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον ιστορικό θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που διοργανώνονται από το 1956 από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Διεύθυνση Γραμμάτων. Σε ειδικό χώρο θα εκτεθούν βραβευμένα και σπάνια βιβλία από το 1956 έως σήμερα.
Την εικαστική φροντίδα της πολυσήμαντης αυτής διοργάνωσης έχει αναλάβει ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης.
Τα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου.
«Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Επικράτησε τα τελευταία χρόνια μία νοοτροπία ήσσονος προσπάθειας, μία νοοτροπία ευδαιμονισμού, ευμάρειας με δανεικά, που μας απόκρινε από τις αληθινές αξίες και στρέβλωσε τον αξιακό μας κώδικα. Απομακρυνθήκαμε ως κοινωνία από το πνεύμα από την τέχνη, από τα βιβλία», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του 41ου Φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνεται από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο.


«Γι' αυτό και έξοδος από την κρίση και ανάκαμψη της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αν δεν υπάρξει μία πνευματική αναγέννηση, μία επιστροφή στις αληθινές αξίες. Και φορέας γι’ αυτή την πνευματική αναγέννηση δεν μπορεί να είναι άλλος από το βιβλίο», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού που χαρακτήρισε το φεστιβάλ βιβλίου ένα θεσμό ανθεκτικό στο χρόνο που αξίζει τη στήριξη όλων, περιηγήθηκε σε όλα τα περίπτερα της έκθεσης, αγόρασε βιβλία αλλά δέχτηκε και αρκετά δώρα από εκδότες.
«Είναι ουσιαστικό βήμα η ενοποίηση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνταν από την ασυνεννοησία των δύο φορέων που στην αρμοδιότητά τους ανήκει το βιβλίο. Φτάνει να μην μείνει μόνο στον εντυπωσιασμό και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γιάννης Σολδάτος, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση στον χώρο του βιβλίου επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου συμμετέχουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για το Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, o Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (Τ.Α.Π.Α.), και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef.

Συμμετέχουν οι εκδοτικοί οίκοι: Αγγελάκης, Άγρα, Αιγόκερως, Αίολος, Αλδε, Αλεξάνδρεια, Αλκίμαχον, Ανέλιξη, Απόπειρα, Αργοναύτης, Αρναούτη, Αρσενίδη, Αρχέτυπο, Βασδέκη, Βερέττα, Βήτα Ιατρικές, Βιβλιοπέλαγος, Βλάσση, Γεωργιάδη, Γκοβόστη, Γράμματα, Διάπλαση, Δίον, Διόπτρα, Δορκάς, Εκδόσεις του 21ου, Εκδοτική Αθηνών, Ελεύθερη Σκέψις, Ελεύθερος Τύπος, Ελληνική Παιδεία, Ελληνική Πρωτοβουλία, Εμπειρία Εκδοτική, Ενάλιος, Εντός, Εν τύποις, Επιστήμη και Ζωή, Εργάνη, Ερευνητές, Ζαχαρόπουλος, Ζήτρος, Ηριδανός, Θεμέλιο, Ιάμβλιχος, Ιδεοθέατρον, Καζαντζάκης, Κάισσα, Καλέντη, Καλή Θέα, Καρακώτσογλου, Κασταλία, Καστανιώτης, Κάτοπτρο, Κέδρος, Κεντικελένη, Κισσός, Κονιδάρη, Κοντύλι, Κοροντζή, Κουλτούρα, Κωστόπουλου, Λυχνάρι, Μακρή, Μαλλιάρης, Μαμούθ Κόμιξ, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Μέρμηγκας, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μπαρμπουνάκη, Μπιλιέτο, Οκτασέλιδο, Νάρκισσος, Νέα Ακρόπολη, Νέα Ακτίνα, Νέστορας, Νίκας, Ντουντούμης, Οδός Πανός, Ολκός, Οξύ, Όραμα-Road, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος Κ., Παρά Πέντε, Πατάκης, Πελασγός, Πνευματιστικός Όμιλος το Θείον Φως, Πόλις, Προπομπός, Ροδακιό, Σιδέρη Ι., Σιδέρης Μ., Σμίλη, Σμυρνιωτάκη, Στοχαστής, Σοκόλη-Κουλεδάκη, Τόπος-Μοτίβο, Ταξιδευτής, Τερζόπουλος, Τουρίκη, Τραυλός, Φανταστικός Κόσμος, Φιλιππότη, Χατζηλάκος, Χείμαρρος, Ψύχαλου, Ψυχογιός, Ύψιλον/βιβλία, Ωκεανίδα, Anubis, Bell, Gema, Libreria Espanola, Lector, Modern Times, Opera, Polaris, Read Point, Selini, Sussaeta.


Διοργάνωση: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου
Συνδιοργανωτές: Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF

Διάρκεια Φεστιβάλ: 7 Σεπτεμβρίου - 23 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00 - 22.30
Παρασκευή και Σάββατο: 18.00 - 23.00
Κυριακή: 11.00 - 22.30

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (www.sekb.gr).

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...