Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κατάκτηση της Δύσης 9


Επεισόδιο 9: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ (D’Antonio, Calegari)

Το κόμικς: Περίπολος του Οχυρού Bridger συλλαμβάνει και οδηγεί στο οχυρό ένα νεαρό Ινδιάνο, επίδοξο αλογοκλέφτη. Αποδεικνύεται πως τελικά πρόκειται για μια μικρή Ινδιάνα ονόματι Ai-Sha, η οποία μάλιστα τυγχάνει κόρη του αρχηγού των Cheyenne. Η μικρή αναστατώνει τη ζωή του οχυρού, έτσι o διαχειμάζων στο οχυρό Pat McDonald αναλαμβάνει να την οδηγήσει πίσω στη φυλή της. Παράλληλα στο Fort Bridger καταφθάνει κι ένας Βρετανός ευγενής, ο Λόρδος Percy, Δούκας του Glendower, ο οποίος επιδίδεται στο σπορ του κυνηγιού του βίσωνα. Καθώς ο Pat επιστρέφει την Ai-Sha στους Cheyenne, δέχεται την επίθεση των Kiowa, τους οποίους καθοδηγεί το Κόκκινο Χέρι. Για να τους ξεφύγει ο Pat ακολουθεί την πορεία ενός κοπαδιού βισώνων. Οι Ινδιάνοι, όμως, εξαγριώνουν εσκεμμένα το κοπάδι και ο Pat βρίσκεται αναίσθητος και στο έλεος των αφηνιασμένων ζώων. Η Ai-Sha θα σώσει τον ήρωα μας, ο οποίος θα ξυπνήσει φιλοξενούμενος των Cheyenne και του αρχηγού τους, του Χονδρού Ποδιού.


Ο Pat θα ξεχειμωνιάσει με τους Cheyenne. Όταν θα μπει η Άνοιξη μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τόσο τους Cheyenne όσο και τους Kiowa που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το κυνήγι του βίσωνα. Η ομάδα του Λόρδου Percy διασκεδάζει κυνηγώντας και σκοτώνοντας βίσωνες. Μάλιστα, ο Άγγλος ευγενής ανακαλύπτει ανάμεσα σε ένα κοπάδι, έναν μεγάλο λευκό βίσωνα, βαρύτιμο τρόπαιο για κάθε κυνηγό θηραμάτων! Παρόλο που το Χονδρό Πόδι εξηγεί την ιερότητα του ζώου για τους Ινδιάνους, ο Λόρδος Percy εφορμά στο κατόπι του μόνο και μόνο για να βρεθεί φαρδύς πλατύς στο έλεος του τεράστιου ζώου. Ο λευκός βίσωνας όμως δεν θα του επιτεθεί. Οι Kiowa καιροφυλακτούν ωστόσο και κατορθώνουν με τις επιδρομές τους να συλλάβουν τόσο τον Λόρδο Percy όσο και την Ai-Sha, ενώ τραυματίζουν το Χονδρό Πόδι. Ο Pat, μαζί με τον ανιχνευτή του Λόρδου, τον Levasseur, αναλαμβάνουν να τους σώσουν.


Ο Pat μπαίνει απρόσκλητος στο χωριό των Kiowa και με περίσσιο θράσος καλεί σε μονομαχία το Κόκκινο Χέρι για την καρδιά της Ai-Sha. Ο Pat σκοτώνει τον Ινδιάνο, παίρνει την Ai-Sha, όταν όμως επιχειρεί να ελευθερώσει και τον Πέρσι οι Kiowa εξαγριώνονται και μόνο η παρέμβαση του Levasseur και της ομάδας του, που με μια ομοβροντία κόβουν τον βήχα στους ερυθρόδερμους, τους επιτρέπει να το σκάσουν σώοι. Σύντομα η κατάσταση αλλάζει καθώς οι Kiowa υπερτερούν αριθμητικά. Η εμφάνιση ωστόσο των Cheyenne σε ρόλο ιππικού, ανατρέπει το σκηνικό για πολλοστή μα και τελευταία φορά. Καθώς οι λευκοί επιστρέφουν στο Fort Bridger και μετά από ένα συγκινητικό αποχαιρετισμό του Pat και της Ai-Sha, ο Λόρδος Percy έρχεται σε ένα νέο τετ α τετ με τον λευκό βίσωνα. Αυτή τη φορά είναι το ζώο που βρίσκεται στο έλεος του κυνηγού. Ωστόσο, ο Percy θα χαμηλώσει την κάννη του όπλου του και θα αποχωρήσει αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του λευκού βίσωνα.


Περιοχή των Μεγάλων Πεδιάδων


Χάρτης Ινδιάνων των πεδιάδων

Παρατηρήσεις: Μεγάλες πεδιάδες ονομάζουμε μια περιοχή έκτασης περίπου 3.200 τετραγωνικών μιλίων που ξεκινά δυτικά του ποταμού Mississippi και καταλήγει ανατολικά των Rocky Mountains. Βόρεια εκτείνεται εντός των συνόρων του Καναδά, ενώ ως νότιο σύνορό της συνήθως λογίζεται ο Rio Grande. Ο όρος «Μεγάλες Πεδιάδες» δεν ήταν σε χρήση τον 19ο αιώνα.
Υπολογίζονται σε καμία τριανταριά οι φυλές που παρέλασαν από τις πεδιάδες τον 19ο αιώνα. Σε σχέση με τις φυλές που εμφανίζονται στην «Κατάκτηση» θα τις τοποθετούσαμε ως εξής: Στο βορρά ήταν κυρίως οι Blackfeet και από κάτω τους οι Crow, στα ανατολικά των Crow ήταν οι Arikara και οι Teton-Dakota και πάνω από αυτούς (βορειοανατολικά) οι Assiniboin. Νοτιότερα από τους Crow ζούσαν οι βόρειοι Cheyenne, οι Arapaho και οι Νότιοι Cheyenne. Στις νότιες πεδιάδες, από τις αρχές του 19ου αιώνα, είχαν μετακινηθεί και οι Kiowa, όπως και οι Apache των πεδιάδων (Plains Apache). Τέλος νοτιοδυτικά, στα όρια των πεδιάδων, είχαμε τους Shohone. Κάτω από τον ποταμό Arkansas (κάτω από τους Kiowa) είχαμε τους Comanche και στο ίδιο ύψος -λίγο πιο ανατολικά- τους Wichita. Φυσικά, στα μέσα του 19ου αιώνα, η κυρίαρχη φυλή στις πεδιάδες ήταν οι Dakota (Sioux). Φυλές που ζούσαν κοντά στους Ινδιάνους των Μεγάλων Πεδιάδων ήταν ανατολικά και με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, οι Mandan, οι Hidatsa και οι Pawnee και δυτικά, στα οροπέδια, οι Flathead, οι Nez-Perce και οι Ute. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας πως τα ινδιάνικα έθνη ήταν νομαδικά και ο πληθυσμός τους ήταν μικρός. Καμιά φορά αρκούσε μια επιδημία η μια συντριπτική πολεμική ήττα για να σβήσει μια φυλή από το χάρτη!


Πολεμιστές Cheyenne

Οι Cheyenne θεωρείται ότι προέρχονται από τη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και μετακινήθηκαν, αρχικά κατά μήκος του ποταμού Missouri, στη περιοχή της Minnesota, κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Στις αρχές του 19ου αιώνα συγκροτούσαν μια μεγάλη φυλή και ζούσαν στη σημερινή South Dakota, πλησίον στους Μαύρους Λόφους (τους οποίους θεωρούσαν ιερούς) και πέριξ του ποταμού Powder, στη σημερινή Montana. Αργότερα, όμως, ήρθαν οι Sioux και έδιωξαν τους Cheyenne δυτικότερα, όπως και τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, τους Arapaho. Με τη σειρά τους, οι Cheyenne έστειλαν νοτιότερα τους Kiowa (εξ ου και η μεγάλη μεταξύ τους έχθρα που βλέπουμε στο τεύχος).


Η σημαία του Έθνους των Τσεγιέν

Το έθνος των Cheyenne διακρίνεται σε δυο μεγάλες εθνοτικές υποομάδες, τους Βόρειους και του Νότιους Cheyenne. Το γεωγραφικό σύνορο μεταξύ τους ήταν ο ποταμός Platte. Σε ότι αφορά την κοινωνική τους οργάνωση και ιεραρχία οι Cheyenne διακρινόταν σε 10 ομάδες (clans) και κάθε μια έστελνε 4 εκπροσώπους στο συμβούλιο της φυλής. Κεντρικό στοιχείο της λατρείας τους ήταν ο χορός του ήλιου (sun dance). Σήμερα τα υπολείμματα των νότιων Cheyenne ζουν στην Oklahoma ενώ των βόρειων Cheyenne στην Montana.
Οι Kiowa, όπως άλλωστε και οι Crow και οι Ute και οι Pawnee, ήταν παραδοσιακοί εχθροί των Cheyenne και των Arapaho. Κυριότεροι σύμμαχοι των Kiowa ήταν οι Comanche, ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ιστορικός ηγέτης των Kiowa υπήρξε ο Dohosan (1805–1866). Περισσότερα για τους Kiowa θα δούμε στο τεύχος 41.
Ο Percy, Δούκας του Glendower δεν φαίνεται να είναι ιστορικό πρόσωπο. Δουκάτο του Glendower δεν φαίνεται να υπάρχει ή να υπήρξε στη Βρετανία. Percy και Glendower ονομαζόταν δυο βρετανοί ευγενείς, επαναστάτες επί της βασιλείας του Henry IV. Και οι δυο τους είναι βασικοί χαρακτήρες στο θεατρικό του Shakespeare, Henry IV. Να εμπνεύστηκε από εκεί ο D’ Antonio το όνομα του χαρακτήρα του;


Υπάρχουν δυο είδη αμερικάνικου βίσωνα (ή βούβαλου, όπως είναι και παλαιότερη ονομασία του): ο βίσωνας των πεδιάδων και ο βίσωνας των βουνών, ο οποίος είναι και μεγαλύτερος σε μέγεθος. Το είδος οδηγήθηκε σχεδόν σε εξαφάνιση το 19ο αιώνα, αλλά η συστηματική εκτροφή του τις επόμενες δεκαετίες συνέβαλε στη διάσωση του (το κρέας του θεωρείται πιο υγιεινό από το μοσχαρίσιο). Ένας βίσωνας μπορεί να ξεπερνάει τα 3 μέτρα σε μήκος ενώ το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 350 έως 1000 κιλά. Ο αρσενικός βίσωνας είναι λίγο βαρύτερος από τον θηλυκό.


Πίνακας του Charles Marion Russell

Πρόκειται για αποδημητικό ζώο που μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις σε μια μέρα! Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1880 δεν είχαν απομείνει παρά λίγες χιλιάδες βίσωνες, οι οποίοι κυνηγιόνταν κυρίως για το δέρμα τους. Λέγεται πως η Αμερικάνικη κυβέρνηση ευνοούσε την εξόντωση των πληθυσμών του βίσωνα ως μέσο εκτόπισης των Ινδιάνων από τις πεδιάδες. Αλλά και οι ίδιοι οι Ινδιάνοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην παρ’ ολίγο εξάλειψη του είδους. Υποστηρίζεται πως γύρω στα 1830 οι Comanche και οι λοιποί ιθαγενείς των νότιων πεδιάδων σκότωναν 280 χιλιάδες βίσωνες το χρόνο!




Έρευνα-κείμενα: CrazyHorse
Επιμέλεια εικονογράφησης-παρουσίασης: adamsjim
Για το blog του CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ"

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

4 σχόλια:

  1. Επιτέλους.....διότι μας έλειψε.
    Ολα τα υπόλοιπα τα έχω πει κ παλιότερα.
    Αναμένω τη κυκλοφορία τους σε ξεχωριστό τεύχος του magazine. Αλήθεια τι γίνεται με νέο τεύχος? μη νομίζει ότι θα ξεφύγει κάποιος επειδή έγινε ευτυχής πατέρας, χα-χα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...