Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Αξέχαστες Ιστορίες 52 - Η «Σφήκα»


Μπορεί, όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα, ο Μικρός Σερίφης και εν συνεχεία ο Μικρός Κάου-μπόυ να ξεκίνησαν την έκδοσή τους ως παιδικά περιοδικά, όμως ο συγγραφέας τους δεν ήταν ποτέ αποκλειστικός συγγραφέας παιδικών ιστοριών. Ο Κώστας Φωτεινός (ψευδώνυμο του Πότη Στρατίκη) έγραφε παράλληλα σε δεκάδες περιοδικά ποικίλης ύλης και ενηλίκων, οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως χρειαζόταν να προσαρμόζει την γραφή του συνεχώς, ανάλογα με το έντυπο στο οποίο δημοσίευε.
Η περιπέτεια που θα θυμηθούμε σήμερα είναι μια ιστορία που γράφτηκε το 1967 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Μικρός Κάου-μπόυ" (τεύχος 56). Η ιδέα του σεναρίου ήταν πολύ καλή, όμως το κείμενο έπρεπε να είναι απλοϊκό, γιατί είπαμε πως το περιοδικό απευθυνόταν σε παιδιά. Αν ξαναγραφόταν σήμερα με διαφορετικό τρόπο η ιστορία αυτή, σίγουρα θα έπαιρνε πολύ καλύτερες κριτικές...


Υπόθεση: Ο Σταν Μάγιερ είναι ένας πολύ πλούσιος ράντσερ, ο οποίος έχει ζητήσει τη βοήθεια του κάπταιν Κούπερ. Όταν η Θρυλική Τετράδα φτάνει στο ραντς του, εκείνος λέει στα παιδιά πως ένας κακούργος που λυμαίνεται την περιοχή με τη συμμορία του –και που όλοι τον ξέρουν με το όνομα “Σφήκα”– απήγαγε τον αδελφό του, τον Έβερ, για να του ζητήσει λύτρα. Τα τέσσερα ηρωικά παιδιά του νόμου αποφασίζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους και να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν το κρησφύγετο του τρομερού κακούργου για να ελευθερώσουν τον Έβερ Μάγιερ. Σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπα με κάποιους από τους ανθρώπους της συμμορίας και στις πρώτες μάχες θα βγουν νικητές. Όμως, όσο πλησιάζουν την “Σφήκα”, τόσο διαπιστώνουν πως κάτι παράξενο κρύβεται πίσω από τη μυστική ταυτότητα του κακούργου…
Κριτική: 3/5.
Η περιπέτεια αυτή δημοσιεύτηκε ξανά, με μικρές περικοπές, στο περιοδικό "Μικρός Αρχηγός" (τεύχη 24, 356, 629), οπότε μπορείτε να την εντοπίσετε σχετικά εύκολα. Το εξώφυλλο και η εικόνα από την εσωτερική εικονογράφηση, που δημοσιεύουμε, είναι από την πρώτη έκδοση (σχέδιο: Θέμος Ανδρεόπουλος).

2012
ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
1962-2012
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

3 σχόλια:

  1. Ίσως όχι από τα καλύτερα εξώφυλλα του Ανδρεόπουλου, ενδεικτικό όμως της πανέμορφης γραμμής του. Συμφωνώ με το 3/5, οι ιστορίες της περιόδου εκείνης είχαν μια σταθερά καλή ποιότητα, δίχως όμως να υπερβαίνουν αυτή. Νομίζω πως αυτό είναι κ το πρώτο τεύχος της 1ης εκατοντάδας που απέκτησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχω ξαναπεί: και μόνο που παρουσιάζονται τέτοια περιοδικά στο διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν από τις πρώτες ιστορίες που είχα διαβάσει με την Θρυλική Τετράδα (παιδάκι της τρίτης Δημοτικού), οπότε μπορείτε να καταλάβετε την εντύπωση που μου είχε κάνει...
    Ελπίζω, tzortzadams να την συμπληρώσεις σύντομα την πρώτη εκατοντάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...