Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Επίκαιρες γελοιογραφίες 125: Να προσέχετε τι τρώτε...


Τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε μοσχαρίσια κρέατα. Φυσικά και δεν πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που προκαλεί συναγερμό στον ολόκληρο τον κόσμο και κινητοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες αφού από το 1996 έχουν ξεσπάσει άλλα έξι διατροφικά σκάνδαλα.
Ο θόρυβος στην Ελλάδα, δικαιολογείται απόλυτα, γιατί ως καταναλωτές οι Έλληνες, δεν είχαμε στο μενού μας κρέας από άλογο. Επίσης δικαιολογείται, γιατί όφειλαν οι παραγωγοί–εισαγωγείς, να μην κρύβουν από τον καταναλωτή την αλήθεια για τα συστατικά αυτού που αγοράζει.
Στην Ευρώπη, οι πολίτες καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες αλογίσιο κρέας, από συσκευασμένο μέχρι χάρμπουργκερ και σάντουιτς για πρωινό.
Η Γαλλία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που θεωρείται θετικά προσκείμενη προς την βρώση αλογίσιου κρέατος: στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν πάνω από 750 σφαγεία άλογων, πάνω από 11.000 Γάλλοι εκτροφείς διατηρούν άλογα στις φάρμες τους, ενώ το 17% του πληθυσμού της Γαλλίας έχει παραδεχτεί πως έχει δοκιμάσει αλογίσιο κρέας έστω μια φορά στη ζωή του.
43% έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αγγλία η αγορά κατεψυγμένων μπιφτεκιών. Οι πωλήσεις στα έτοιμα γεύματα που χρειάζονται μόνον μερικές... στροφές στον φούρνο μικροκυμάτων πριν από την κατανάλωσή τους μειώθηκαν κατά 13%...
€0,57 το κιλό αγοράζουν οι χονδρέμποροι το αλογίσιο κρέας από ένα ρουμανικό σφαγείο, όταν το μοσχαρίσιο κοστίζει 3,40 ευρώ. Το αλογίσιο κρέας είναι ιδιαίτερα δελεαστικό για τους κερδοσκόπους, καθώς η τιμή του είναι πολύ φθηνότερη...

Σκίτσο: Πέτρος Τσιολάκης.
Δημοσιεύθηκε στις 28/02/2013 στην εφημερίδα "Το Ποντίκι".


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...