Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Εμείς προτείνουμε... 146 - Ματωμένος μεσημβρινός (Μυθιστόρημα)



Η λακωνική γραφή του σπουδαίου Αμερικάνου συγγραφέα στο μυθιστόρημά του για την κατάκτηση του Φαρ Ουέστ, θυμίζει τον ακαριαίο τρόπο με τον οποίο οι καουμπόηδες πυροβολούν. Γι’ αυτό σε κάθε κεφάλαιό του χωρούν περισσότερες από 15 διαφορετικές σκηνές. Στο επίκεντρο της ιστορίας, δύο «αταίριαστοι» ήρωες. Ένας νεαρός δεκατετράχρονος κι ένας δικαστής, από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα που έχουμε διαβάσει σε βιβλίο. Ένας σοκαριστικός εφιάλτης για την ανθρώπινη βία και μια υπενθύμιση πως η σημερινή υπερδύναμη δημιουργήθηκε πάνω σε ποτάμια αίματος.

Ο Ματωμένος μεσημβρινός είναι ένα επικό μυθιστόρημα για τη βία και τη φαυλότητα που ακολούθησαν την κατάκτηση του Φαρ Ουέστ, το οποίο ανατρέπει όλες τις συμβάσεις των ουέστερν και της μυθολογίας της Άγριας Δύσης. Βασισμένο σε ιστορίες που συνέβησαν στα σύνορα Τέξας-Μεξικού το 1850, αναφέρεται στις περιπέτειες του Κιντ, ενός δεκατετράχρονου αγοριού το οποίο βρίσκεται να μεγαλώνει σε έναν εφιαλτικό κόσμο, όπου οι Ινδιάνοι δολοφονούνται μαζικά και όπου η αγορά των σκαλπ τους γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικερδής. Βίαιο και τρυφερό συνάμα, αντισυμβατικό και πολλές φορές προκλητικό, το βιβλίο του "Ματωμένος μεσημβρινός", θεωρείται από τους μεγαλύτερους κριτικούς του κόσμου ως το αριστούργημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα.

Αιματηρός εφιάλτης στην Άγρια Δύση...
Το 1985 ο Αμερικανός συγγραφέας εξέδωσε το «απόλυτο γουέστερν», ένα βιβλίο που περιέγραφε με ανατριχιαστική ωμότητα την κτηνωδία του Φαρ Ουέστ. 
Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που χαράσσονται στη μνήμη μας ανεξίτηλα και η ανάγνωσή τους αποδεικνύεται πραγματική εμπειρία. Ο Ματωμένος μεσημβρινός ή Το κόκκινο του δειλινού στη Δύση (1985), το αριστούργημα του 78χρονου Αμερικανού συγγραφέα Κόρμακ Μακ Κάρθυ, είναι ένα σκοτεινό έπος, μια ανατριχιαστική ελεγεία για τη βία ως δομικό συστατικό του πολιτισμού και μια τρομακτική παρουσίαση των φονικών ενστίκτων που ενυπάρχουν σε κάθε άνθρωπο. 
Με μια χαλαρή πλοκή ο Κόρμακ Μακ Κάρθυ μάς μεταφέρει στην Αγρια Δύση στα μέσα του 19ου αιώνα. Η δράση εκτυλίσσεται στις νοτιοδυτικές συνοριακές (με το Μεξικό) περιοχές των ΗΠΑ κατά την περίοδο 1841-1890, σε μια αμφίσημη επικράτεια, ένα αχανές κομμάτι της ίδιας της Κόλασης ίσως, όπου διαπράττονται όλων των ειδών οι φρικαλεότητες και ο μοναδικός θεός, σε μια ηρακλείτεια θεώρηση, είναι ο πόλεμος. 
Σε αυτό το αιματοβαμμένο χρονικό αποκρουστικών κατορθωμάτων βάρβαρες συμμορίες μισθοφόρων και άγριων ιθαγενών συγκρούονται και αλληλοεξοντώνονται σε μια φυσική, όπως υπονοεί ο συγγραφέας, τάξη των πραγμάτων. Η πρώτη εμφάνιση των Απάτσι είναι καθηλωτική, σε μια εποχή που τα σκαλπ των Ινδιάνων απέφεραν πολλά στους κυνηγούς κεφαλών που τους σκότωναν και τα εμπορεύονταν. 


Δύο είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές των οποίων οι ιστορίες, συνυφασμένες, φθάνουν αυτόν τον υπέροχο λογοτεχνικό εφιάλτη στο τέλος του. Το «αγόρι» είναι ένας δεκατετράχρονος έφηβος που ενηλικιώνεται μέσα στο αίμα και κάτω από τον βαρύ ίσκιο του μεφιστοφελικού δικαστή Χόλντεν. Ο τελευταίος, που έχει συμβάλει όσο κανένας άλλος στις ποικίλες ερμηνείες με τις οποίες έχει προσεγγιστεί το βιβλίο, είναι αποπνικτικά αξέχαστος. Δύο μέτρα ψηλός, αηδιαστικά άτριχος, η φύση του Κακού προσωποποιημένη, κυνικός και μανιχαϊστής, με τα λόγια του φθάνει τη στιβαρή γραφή του μόνου αυθεντικού συνεχιστή (μαζί με την Ανι Πρου ) του Φόκνερ και της συγγραφικής παράδοσης του γοτθικού αμερικανικού Νότου, στις πλέον αλληγορικές και τελεολογικές απολήξεις της. 
Ο Κόρμακ Μακ Κάρθυ είναι ένας λυρικός συγγραφέας που πετάει την ανθρώπινη ψυχή στη βραχώδη και δυσοίωνη επικράτεια της αμερικανικής υπαίθρου για να τη βασανίσει και να την εγκαταλείψει στην εσχατιά της απογύμνωσής της από την οποιαδήποτε παρηγορητική μεταφυσική. Είναι λακωνικός όπως ο Χεμινγκγουέι, έχει μια αποκαλυψιακή δύναμη υποβολής που ακινητοποιεί τον αναγνώστη και τα βίαια ποιητικά ξεσπάσματα ενός καταραμένου ποιητή που προφητεύει όλα τα δεινά του βάρβαρου πολιτισμού μας. Ένα πραγματικά αλησμόνητο μυθιστόρημα. 
Γρηγόρης Μπέκος, από το http://www.tovima.gr

«Το βιβλίο διαβάζεται σαν ένας συνδυασμός της "Ιλιάδας", της "Κόλασης του Δάντη" και του "Μόμπι Ντικ". Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Ματωμένος μεσημβρινός δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια και ότι, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που σου κόβει την ανάσα. Είναι το αριστούργημα του ΜακΚάρθυ».
-ΤΖΩΝ ΜΠΑΝΒΙΛ

Ματωμένος μεσημβρινός
Συγγραφέας: Κόρμακ ΜακΚάρθυ
ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Μακέτα εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
ISBN: 978-960-03-5246-7
Σελίδες: 384
Τιμή: € 20,00
Εκδόσεις: Καστανιώτη

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...