Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 29: Μονομαχία στο Ασημένιο Ποτάμι / The Duel at Silver Creek (1952)


Σκηνοθεσία: Don Siegel
Σενάριο: Gerald Drayson Adams, Joseph Hoffman
Πρωταγωνιστούν: Audie Murphy, Faith Domergue, Stephen McNally, Susan Cabot, Gerald Mohr, Lee Marvin
Μουσική: Hans J. Salter
Φωτογραφία: Irving Glassberg
Διάρκεια: 77'

Ένα απολαυστικότατο -και όχι ιδιαίτερα γνωστό- b-movie (όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται οι ταινίες αυτές!) western της χρυσής εποχής του είδους, παρουσιάζουμε εδώ. Το "Duel at Silver Creek" είναι ένα φιλμ ενδεικτικό της εποχής του, γεμάτο δράση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, έξυπνους διαλόγους και όμορφες Technicolor κινηματογραφικές εικόνες εξωτερικών γυρισμάτων.

Υπόθεση: Ο “Lightning” Tyrone, σερίφης του Silver City, καταδιώκει μία αδίστακτη συμμορία δολοφόνων που μαστίζει τη περιοχή και μεταξύ άλλων έχει σκοτώσει τον καλύτερό του φίλο. Στη προσπάθεια του αυτή, βρίσκει βοήθεια από τον ικανότατο νεαρό χαρτοπαίκτη και πιστολά Silver Kid (που έχει καταφέρει να γλυτώσει μία φορά από τα πυρά της συμμορίας), ενώ παράλληλα συναντά και ερωτεύεται τη μοιραία νέα κάτοικο της πόλης, Opal Lacy. Η τελική αναμέτρηση πλησιάζει και η σύγκρουση θα είναι αδυσώπητη.



77 χορταστικά λεπτά Χολυγουντιανής western απόλαυσης που, παρά τις όποιες μικρές της ατέλειες μπορεί να εντοπίσει ένας έμπειρος θεατής, αποτελεί πρότυπο ψυχαγωγικού κινηματογραφικού θεάματος, ακόμη και σήμερα. Είναι η πρώτη έγχρωμη (και η πρώτη western) ταινία του πασίγνωστου σκηνοθέτη Don Siegel (The killers, Dirty Harry), ενδεικτική του ταλέντου του και της τάσης του για δυναμικές σκηνές δράσης και πάμπολλα εξωτερικά γυρίσματα. Στο ρόλο του Silver Kid βρίσκουμε τον συμπαθή Audie Murphy, νεαρό, παρασημοφορημένο ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έκανε καριέρα σε αυτό κινηματογραφικό είδος τη δεκαετία του ΄50.



Όμως, το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο του φιλμ, είναι σίγουρα ο σερίφης, τον οποίο υποδύεται ιδανικά ο σχετικά άγνωστος Stephen Mc Nally. Άξιο θέασης από όλους τους funs των western, μα και του κλασικού αμερικάνικου κινηματογράφου γενικότερα. Εγγυημένο.

Επιμέλεια κειμένου: Xρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim



2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...