Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 20 - Σιλβεράντο / Silverado (1985)


Σκηνοθεσία: Lawrence Kasdan
Παραγωγή: Lawrence Kasdan
Σενάριο: Lawrence Kasdan, Mark Kasdan
Πρωταγωνιστούν: Kevin Kline, Scott Glenn, Rosanna Arquette, John Cleese, Kevin Costner, Brian Dennehy, Danny Glover, Jeff Goldblum, Linda Hunt
Μουσική: Bruce Broughton
Φωτογραφία: John Bailey
Μοντάζ: Carol Littleton
Διάρκεια: 133 λεπτά
Χώρα: Η.Π.Α.

Το "Silverado" είναι μια αμερικανική ταινία του 1985 σε παραγωγή και σκηνοθεσία Λόρενς Κάσνταν. Το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο και τον αδελφό του, Μαρκ Κάσνταν. Η ταινία παρουσιάζει μια τυχαία συνάντηση ανάμεσα σε μια ομάδα από καουμπόηδες που ταξιδεύουν προς την πόλη του Silverado. Εκεί, θα ματαιώσουν τα σχέδια ενός αδίστακτου κτηματία και ενός διεφθαρμένου σερίφη. Διαθέτει ένα σύνολο ανερχόμενων ηθοποιών της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Kevin Kline, Scott Glenn, Rosanna Arquette, John Cleese, Kevin Costner, Brian Dennehy, Danny Glover, Jeff Goldblum, Linda Hunt.
Η ταινία ήταν μια παραγωγή της Columbia Pictures και της Delphi III Productions. Το πρωτότυπο soundtrack της ταινίας δημιουργήθηκε από τον Bruce Broughton.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Ιούλίου του 1985 και απέφερε συνολικά $32.192.570 στο box office, καλύπτοντας τα $23.000.000 που είχε προϋπολογισμό η παραγωγή. Γενικά δέχτηκε θετικές κριτικές, ενώ ήταν υποψήφια και για δύο Όσκαρ.


Ο Λόρενς Κάσνταν (σκηνοθέτης, συν-συγγραφέας, συν-παραγωγός), είχε δηλώσει: "Θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους την ευχαρίστηση του να βλέπεις ένα γουέστερν όπως παλιά". Πράγματι, το πέτυχαν!
Οπτικά, είναι εξαιρετική. Για τις ανάγκες της ταινίας χτίστηκε κοντά στην Σάντα Φε, η μεγαλύτερη πόλη σε στυλ "Άγριας Δύσης" που είχε φτιαχτεί ποτέ για τέτοιο σκοπό. Η φωτογραφία είναι από τον John Bailey, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στο χειμωνιάτικο Νέο Μεξικό, συχνά με εξαιρετικά μεγάλες σκιές, δημιουργώντας εκπληκτικές εικόνες.


Ό,τι περιμένει κανείς από ένα γουέστερν, θα το βρει εδώ. Διεφθαρμένη εξουσία, ταπεινοί ήρωες, ασήμαντες πόλεις στη μέση του πουθενά, σαλούν, συμμορίες, καταδιώξεις με άλογα, πιστολίδι, μονομαχίες με εξάσφαιρα. Παρ' όλα αυτά, το "Σιλβεράντο" δεν έχει μείνει στην ιστορία του σινεμά ως κλασική στο είδος της ταινία. Με δύο επιτυχημένες δουλειές ("Έξαψη"/"Μεγάλη Ανατριχίλα") στο ενεργητικό του και τη στάμπα του "ποιοτικού" για τα δεδομένα του Χόλιγουντ σκηνοθέτη, ο Κάσνταν επιχειρεί μια σύγχρονη ματιά στο ξεχασμένο από τα μεγάλα στούντιο "καουμπόικο". Συγκεντρώνει λοιπόν ένα λαμπρό, σε επίπεδο ονομάτων, καστ, στήνει μια τυπική ιστορία του Γουέστ -όπου τέσσερις άνδρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξαρθρώσουν μια συμμορία παρανόμων- και την κινηματογραφεί εντυπωσιακά, ως προς τα πλάνα και την κίνηση της μηχανής.


Για τον Κέβιν Κόστνερ ήταν ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος το Silverado και η καριέρα του απογειώθηκε. Απέκτησε πολλούς θαυμαστές από τη ταινία αυτή, αν και ήταν ο λιγότερο δημοφιλής από όλο το cast.


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

4 σχόλια:

  1. υπεροχο αφιερωμα και υπεροχο γουεστερν!!!ευχαριστω που το θυμηθηκες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολαυστικό γουεστερν που το ειδα στην εποχή του ως φοιτητής εις τα Αθήνας!!!! Εξαιρετική σκηνοθεσία και πολυ καλό καστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερό western με εξίσου θεαματικές σκηνές δράσης. άριστη επιλογή για μία ταινία που δε μνημονεύεται όσο θα έπρεπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...