Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Εμείς προτείνουμε... 163 - Επιχείρηση «Βαλκυρία»


Μια αληθινή, συναρπαστική ιστορία, μια μάχη ανάμεσα στο στρατιωτικό ρομαντισμό και ένα από τα πιο σκληρά και απάνθρωπα καθεστώτα που γνώρισε η Γη.
Η ιστορία ενός γενναίου άνδρα, του συνταγματάρχη Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ και του στενού κύκλου των ιδεαλιστών συνεργατών του που θέλησαν να εξοντώσουν τον Χίτλερ, τον Γκέρινγκ, και τον Χίμλερ, να εξουδετερώσουν τα Ες-Ες, και να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον πόλεμο.
Ο φον Στάουφενμπεργκ, ήρωας του πολέμου, αποφασίζει να βάλει ο ίδιος τη βόμβα που προορίζεται να εξοντώσει τους ναζιστές ηγέτες, ενώ οι συνεργάτες του θα περιμένουν το πράσινο φως για να ενεργοποιήσουν την «Επιχείρηση Βαλκυρία» προκειμένου να αναλάβουν τη διοίκηση του στρατού και της χώρας, να απομακρύνουν από την εξουσία τους ναζί, και να σώσουν τη Γερμανία και εκατομμύρια ανθρώπους από το θάνατο.
Όλα είναι έτοιμα, αλλά κάποια σατανική υπέρτατη δύναμη μοιάζει να προστατεύει τον Χίτλερ, όπως στις δεκάδες προηγούμενες απόπειρες και συνωμοσίες που είχαν γίνει εναντίον της ζωής του. Ξαφνικά παρουσιάζεται η τέλεια ευκαιρία: Η ανώτατη διοίκηση του στρατού θα συγκεντρωθεί στη "Φωλιά του Λύκου", στο Αρχηγείο του Φύρερ στο Ράστενμπουργκ της ανατολικής Πρωσίας για να δώσει αναφορά, και ο φον Στάουφενμπεργκ παίρνει διαταγή να βρίσκεται εκεί.
Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας ο Στάουφενμπεργκ θα τοποθετήσει το χαρτοφύλακά του με τα εκρηκτικά κάτω από το τραπέζι της συνεδρίασης και θα σπεύσει να γυρίσει στο Βερολίνο, στην κεντρική διοίκηση του στρατού, για να συντονίσει από εκεί το πραξικόπημα.
Δυστυχώς, δώδεκα ώρες μετά την απόπειρα κατά του Χίτλερ το πραξικόπημα θα ξεσπάσει, θα αποτύχει και ο φον Στάουφενμπεργκ και οι συνεργάτες του θα πέσουν νεκροί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Ποιοι ήταν, λοιπόν, οι συνωμότες της 20ης Ιουλίου 1944, πώς οργάνωσαν το πραξικόπημά τους και γιατί απέτυχαν; Είχαν ελπίδες ή ήταν μια ρομαντική προσπάθεια καταδικασμένη εξαρχής, η οποία όμως έπρεπε να γίνει, όπως είπε ένα από τα καλύτερα μυαλά των συνωμοτών, «για να ξέρουν οι επόμενες γενιές ότι και στη Γερμανία υπήρξαν άνθρωποι που αντιστάθηκαν και τόλμησαν»;
Μια αληθινή ιστορία που έχει δώσει τροφή για πολλά βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες –όπως την «Επιχείρηση Βαλκυρία», που προβλήθηκε το 2009 στις κινηματογραφικές αίθουσες, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Επειδή, όμως, το Χόλυγουντ έκανε γι άλλη μια φορά το θαύμα του, εξυψώνοντας στους ουρανούς τον ακριβοπληρωμένο σταρ του και ρίχνοντας στα ...τάρταρα την ουσία της ιστορίας, καλό είναι να πληροφορηθούμε πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα εκείνο το μεσημέρι του Ιουλίου, που ο Χίτλερ συσκεπτόταν με τους συνεργάτες του έχοντας κάτω από το τραπέζι συσκέψεων μια βαλίτσα γεμάτη εκρηκτικά...

Ο Χεσούς Ερνάντεθ (Βαρκελώνη, 1966), ιστορικός και δημοσιογράφος, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει ο Ισπανός συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις βιβλίων με αποκαλυπτικά στοιχεία για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διδάκτωρ στη Σύγχρονη Ιστορία και στις Επιστήμες της Πληροφόρησης, έχει εκδώσει πέντε έργα σχετικά με αυτόν τον πόλεμο - "Εκατό σημαντικά ανέκδοτα περιστατικά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου" (2004), "Πρωτοφανή γεγονότα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου" (2005), "Αινίγματα και μυστήρια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου" (2006), "Σύντομη ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου" (2006), και "Εκπληκτικές ιστορίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου" (2007) - καθώς και το βιβλίο "Όλα όσο πρέπει να γνωρίζετε για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" (2007). Την ίδια επιτυχία που γνώρισαν τα βιβλία του για τους δύο παγκόσμιους πολέμους είχε και το βιβλίο του με θέμα τη γενικότερη πολεμική ιστορία "Πόλεμος! Σημαντικά ανέκδοτα περιστατικά της πολεμικής ιστορίας" (2005). Χάρη στο γοητευτικό και προσιτό στυλ γραφής του, που καταφέρνει να συνδυάζει την αυστηρότητα του ιστορικού με την καθαρή και άμεση γλώσσα της δημοσιογραφίας, και χάρη στη βαθιά του γνώση για τους τόπους των συγκρούσεων, κατάφερε να κερδίζει όλο και περισσότερους ένθερμους αναγνώστες.

Πρωτότυπος τίτλος: Operación Valkiria (ισπανικά)
Συγγραφέας: Jesus Hernandez
Είδος: Ιστορικό
Σελίδες: 424
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-236-9
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Τιμή: 19,50

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική και η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...