Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Εμείς προτείνουμε... 170 - Τα χέρια της Αφροδίτης


Τα χέρια της Αφροδίτης
Μυθιστόρημα αγωνίας και μυστηρίου

Συγγραφέας: Γιάννης Μαρής
Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2013
Αριθμός σελίδων: 296
Διαστάσεις: 17x13
Εκδόσεις: ΑΓΡΑ

Ο κορυφαίος (και πολύ αγαπημένος μου!) συγγραφέας Γιάννης Μαρής, γνωρίζει το τελευταίο ένα χρόνο τεράστια δημοτικότητα και δημοφιλία στο αναγνωστικό κοινό εξαιτίας των προσεγμένων κυκλοφοριών -ανέκδοτων, ουσιαστικά, σε μορφή βιβλίων- έργων του από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. 34 χρόνια μετά το θάνατό του, λοιπόν και «Τα χέρια της Αφροδίτης» είναι το 3ο μυθιστόρημά του που τίθεται σε κυκλοφορία από τον εκδοτικό οίκο, 6 μήνες μετά το υπέροχο «Η κυρία της Νύχτας».
Πρωτοδημοσιεύτηκε σε 133 συνέχειες(!) στην εφημερίδα Απογευματινή (25 Μαρτίου – 27 Αυγούστου 1963) με τίτλο «Στην ξένη πόλη» και στη συνέχεια σε μορφή ολοκληρωμένου βιβλίου από τις βραχύβιες εκδόσεις "Περγαμηνή", το 1972. Δεν δημοσιεύτηκε ποτέ ξανά από τότε σε καμία μορφή! Ανήκει στα πλέον περιπετειώδη έργα του Μαρή και είναι ίσως το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που θέτει στον πυρήνα του το θέμα της τραγωδίας των Ελλήνων Εβραίων στην Κατοχή.
Μια γοητευτική γυναίκα καταφθάνει από τη Θεσσαλονίκη με τρένο στην Αθήνα του ’60, με σκοπό να βρει το δίδυμο αδερφό της. Έτσι, ξεκινά μία περιπέτεια για την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, στην οποία εμπλέκονται πρώην Γερμανοί αξιωματικοί, τυχοδιώκτες καθώς και οι αγαπημένοι γνώριμοι στο αναγνωστικό κοινό του συγγραφέα, δημοσιογράφος Μακρής και ο εμβληματικός αστυνόμος Μπέκας. Η ιστορία ξεδιπλώνεται με φόντο τα αξιοθέατα και τα κοσμικά ξενοδοχεία της όμορφης Αθήνας, τα Τέμπη, το Βόλο και το μαγευτικό Ναύπλιο.
Αναγνωστική απόλαυση, γνήσια ψυχαγωγία, γεμάτοι-δουλεμένοι χαρακτήρες, μαγευτικές περιγραφές μίας άλλης εποχής, αποτελούν το καμβά πάνω στο οποίο ο συγγραφέας αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη με την ίδια ευκολία και σήμερα! Τα βιβλία του Γιάννη Μαρή κρύβουν μέσα τους μία ανείπωτη έλξη, ίσως γιατί έχουν τη δύναμη να μας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή που, παρά τις όποιες δυσκολίες της, φαντάζει άκρατα γοητευτική.
Εξαιρετική για μία ακόμη φορά έκδοση, η οποία διανθίζεται από μία περιεκτικότατη εισαγωγή του Ανδρέα Αποστολίδη, τα έξοχα σχέδια του Μιχάλη Γάλλια (από τη 1η έκδοση της Απογευματινής!) καθώς και ένα ένθετο 16σέλιδο του Βασίλη Βασιλικού με τίτλο «Οι 10 Συνιστώσες του Γιάννη Μαρή». Καλή μας ανάγνωση!

Χρήστος Νάστος

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...