Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η… βιβλιογραφία των κόμικς 27 – Η μεταφορά των κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς


Συγγραφέας: Χρήστος Αντωνίου
Εκδόσεις: Ύψιλον
Σελίδες: 76
ISBN: 9780006900764
Ημερομηνία Α' έκδοσης: Δεκέμβριος 1989
Τιμή εκδότη με ΦΠΑ: €9,00

"Οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε Κόμικς" ήταν μια σειρά τευχών που πρωτοεκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τις "Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις", βασισμένη στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Τα κείμενα επεξεργάστηκε ο Τάσος Αποστολίδης και τα σκίτσα φιλοτέχνησε ο Γιώργος Ακοκαλίδης. Η σταδιακή έκδοση των κωμωδιών, οι οποίες επανεκδόθηκαν και τα τελευταία χρόνια από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, είχε ευμενέστατη υποδοχή από το αναγνωστικό κοινό, ώστε πολλά από τα τεύχη να μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά). Συνολικά πούλησε περισσότερα από 700.000 τεύχη! Η μεγάλη επιτυχία της σειράς οφείλεται στο ότι χωρίς να ξεφεύγει από το αρχικό κείμενο, κατάφερε να μεταφέρει την κριτική στη σύγχρονη πολιτική κατάσταση...
Στο βιβλίο "Η μεταφορά των κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς", αναλύεται το εγχείρημα και η αρχική ιδέα της μεταφοράς σε κόμικς των κωμωδιών του Αριστοφάνη. Αναλύονται τα κίνητρα, οι στόχοι και η άποψη των δημιουργών.

Χωρίς, βέβαια, τη φιλοδοξία να υποκαταστήσει τη δραματοποιημένη μορφή των κωμωδιών –και πώς άλλωστε;– έκανε για πρώτη φορά το έργο του Αριστοφάνη προσιτό και οικείο στο πλατύτερο κοινό, και μάλιστα με έξυπνο τρόπο και τεχνάσματα που θα ενέκρινε ίσως και ο ίδιος ο ποιητής. Και οι ένδεκα άρτια σωσμένες κωμωδίες του, που δεν αξιώθηκαν ποτέ να ακουστούν σε σχολικές αίθουσες, έστω δειγματοληπτικά, έγιναν τώρα προσφιλές ανάγνωσμα της μαθητιώσας νεολαίας, με πολυάριθμους όμως οπαδούς και στις τάξεις όσων ενήλικων επιμένουν να αντιστέκονται στο χρόνο σθεναρά και με χιούμορ.

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1 σχόλιο:

  1. Κρίμα που αυτό το πολύ ενδιαφέρον δοκίμιο έχει εξαφανιστεί από την αγορά-απ'όσο τουλάχιστον, γνωρίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...