Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ας θυμηθούμε... 20 - Οι Άνεμοι του Πολέμου / The Winds of War (1983)


Στις αρχές Ιανουαρίου 1984, η τηλεόραση της ΕΡΤ-1 ξεκίνησε την μετάδοση της αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς "Οι Άνεμοι του Πολέμου" ("The Winds of War"), η οποία ολοκληρώθηκε σε 9 επεισόδια διάρκειας λίγο μεγαλύτερης των 90 λεπτών.
Στις Η.Π.Α. είχε μεταδοθεί έναν χρόνο πριν, από το ABC, σε 7 επεισόδια με μεγαλύτερη διάρκεια.
Μέχρι τότε δεν ήταν και πολλές οι σειρές που διέθεταν τόσα πολλά καλά στοιχεία.
Το κόστος της υπολογιζόταν σε 40.000.000 δολάρια, ποσό υπέρογκο ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα! Το σενάριο αριθμούσε 962 σελίδες, περιείχε 1785 σκηνές, στις οποίες πρωταγωνίστησαν 285 ηθοποιοί και χρησιμοποιήθηκαν 50 χιλιάδες κοστούμια! Γυρίστηκε σε 267 τοποθεσίες, σε έξι χώρες, σε δύο διαφορετικές ηπείρους! Τα γυρίσματα κράτησαν 13 μήνες και χρειάστηκαν άλλοι 12 για να ολοκληρωθεί το μοντάζ!


Οι "Άνεμοι του Πολέμου" είναι μια παραγωγή του 1982, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία όπου και αν προβλήθηκε. Γυρίστηκε από την κινηματογραφική εταιρεία "Paramount Television" και είναι διασκευή του ομώνυμου best seller, που έγραψε το 1971 ο Χέρμαν Γουκ (Herman Wouk). Σκηνοθέτης της σειράς ήταν ο Dan Curtis.
Επρόκειτο για μια ιστορική, πολεμική σειρά, που συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο μια ιστορία αγάπης με μεγάλες δόσεις περιπέτειας. Στόχος του συγγραφέα ήταν να εξιστορήσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τις εμπειρίες ενός στρατιωτικού και της οικογένειάς του.


Το έργο αρχίζει την Άνοιξη του 1939, με τον Χίτλερ να ανακοινώνει στους Στρατηγούς του την ημερομηνία που θα εισβάλουν τα γερμανικά στρατεύματα στην Πολωνία: 1η Σεπτεμβρίου 1939. Καθώς εξελίσσεται η υπόθεση, ξεπροβάλλουν κι άλλα ιστορικά γεγονότα, όπως η πτώση της Γαλλίας, η μάχη της Βρετανίας, η γερμανική επίθεση στην Σοβιετική Ένωση και τέλος, ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο ίδιος που έγραψε το σενάριο για την σειρά και φρόντισε να συμπεριλάβει σε αυτό όλους τους χαρακτήρες του έργου του, χωρίς περικοπές και συντομεύσεις. Κύριος χαρακτήρας του σεναρίου, που λειτουργεί σαν μάρτυρας των δραματικών γεγονότων που συγκλόνισαν τον κόσμο, ο Βίκτωρ Χένρι, ένας διοικητής του αμερικανικού ναυτικού. Αναλαμβάνει μια αποστολή στο Βερολίνο, ως ναυτικός ακόλουθος των Η.Π.Α., το 1939 και εκεί συναντάει όλους τους Ναζί ηγέτες.



Ο Χέρμαν Γουκ φτιάχνει μια ιστορία σε δύο επίπεδα, έχοντας σαν πρωταγωνιστή τον Αμερικάνο ναυτικό ακόλουθο, που τον ενσαρκώνει ο Ρόμπερτ Μίτσαμ (Robert Mitchum). Το ένα επίπεδο είναι αυτό των ιστορικών μορφών που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο την εποχή εκείνη: ηγέτες, πολιτικοί, Στρατηγοί κτλ. Στο δεύτερο επίπεδο κατασκευάζει μυθιστορηματικούς ήρωες που μπλέκουν σε διάφορα γεγονότα, πραγματικά ή φανταστικά.
Έτσι, παράλληλα με τις περιπέτειες του Χένρι, δημιουργεί και άλλες ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν: ο γιος του, Μπάιρον (Jan-Michael Vincent) και μια Αμερικανο-Εβραία (Ali MacGraw), η οποία εργάζεται σαν γραμματέας στον θείο της, Άαρων, που είναι ιστορικός και ζει στην Ιταλία.


Ο σκηνοθέτης χώρισε τον πόλεμο σε πέντε φάσεις: τρεις φάσεις στην Ευρώπη -η κάθε μια διήρκεσε από 9 έως 11 εβδομάδες- και δυο στις Η.Π.Α. Πολλές σκηνές γυρίστηκαν στην Γιουγκοσλαβία, ανάμεσά τους κι εκείνες που δείχνουν τους Πολωνούς πρόσφυγες να προσπαθούν να γλυτώσουν από τους Ναζί. Εκατοντάδες Γιουγκοσλάβοι χωρικοί πήραν μέρος σε αυτές τις σκηνές και μάλιστα με άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ο βομβαρδισμός του Περλ Χάρμπορ γυρίστηκε σε ναυτική βάση της Καλιφόρνιας. Το Ναυτικό έδωσε την άδεια να πραγματοποιηθεί το γύρισμα αλλά με χρονικό περιθώριο τεσσάρων ημερών. Το Βερολίνο του Χίτλερ, όπου ξετυλίγονται πολλές σκηνές, δεν ήταν στην πραγματικότητα παρά η σύγχρονη Βιέννη.



Το καστ της πολυπρόσωπης αυτής παραγωγής χωρίζεται σε δυο μέρη. Στους ηθοποιούς που ερμηνεύσαν τους "φανταστικούς" ήρωες και σε εκείνους που ενσαρκώσανε ιστορικές προσωπικότητες της εποχής. Εκτός από αυτούς που ήδη αναφέρθηκαν, στην σειρά πρωταγωνίστησαν επίσης: John Houseman, Polly Bergen, Lisa Eilbacher, David Dukes, Ben Murphy, Deborah Winters, Peter Graves, Jeremy Kemp, Ralph Bellamy, Victoria Tennant, Günter Meisner, Topol, Howard Lang, Michael Logan, Barry Morse, Edward M. Cafarella, Sky Du Mont.
Η υπέροχη μουσική ανήκε στον Robert Bob Cobert.
Στο sequel της σειράς, "Πόλεμος και Αναμνήσεις"/"War and Remembrance" (1988), θα αναφερθούμε σύντομα.

Επιμέλεια κειμένου-παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης 2013


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...