Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Επετειακό τεύχος για τα 50 χρόνια του Μικρού Κάου-μπόυ

Θέλουμε να εκδοθεί;


Αγαπητοί φίλοι του blog και μέλη του Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", έφτασε η ώρα να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο είναι άμεσης προτεραιότητας για όλους εμάς, τους φίλους της Θρυλικής Τετράδας.
Όπως γνωρίζετε, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη της έκδοσης του αγαπημένου μας περιοδικού, του "Μικρού Κάου-μπόυ". Του δεύτερου περιοδικού που κυκλοφόρησε με ιστορίες του νεαρού Ελληνόπουλου Δημήτρη Αδαμόπουλου, του γνωστού σε όλους Μικρού Σερίφη. Το συγκεκριμένο περιοδικό διέγραψε μια σπουδαία εκδοτική πορεία, διαβάστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και άφησε το στίγμα του με την ποιότητά του και την προσεγμένη ύλη του. Από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε, μέχρι το 1989 που διεκόπη η έκδοσή του, ήταν ένας αγαπημένος εβδομαδιαίος σύντροφος που μας βοηθούσε να ταξιδεύουμε στα χωμάτινα μονοπάτια και τις ερήμους της Άγριας Δύσης, παρέα με τους τέσσερις θρυλικούς μικρούς μας ήρωες: τον Τζιμ Άνταμς, την Ντιάνα Μόρισον, τον Πεπίτο Γκονζάλες και τον Τσιπιρίπο. Αλλά όχι μόνο... Χάρη στα εκπληκτικά κόμικς που δημοσίευε, γνωρίσαμε σπουδαίους ξένους δημιουργούς και ήρωες. Την εποχή που άλλα περιοδικά δημοσίευαν στο οπισθόφυλλο κακής ποιότητας ιστορίες κόμικς, φτιαγμένες από το χέρι άγνωστων Ελλήνων δημιουργών, ο "Μικρός Κάου-μπόυ" μας μάθαινε να ξεχωρίζουμε τις διαφορετικές νοοτροπίες άλλων χωρών μέσα από εικονογραφημένα που προέρχονταν από χώρες όπως η Αργεντινή, η Ισπανία κ.α.


Οι ιστορίες που δημοσιεύονταν ήταν -κατά γενική ομολογία- οι καλύτερες που δημοσιεύτηκαν ποτέ σε τέτοιου είδους περιοδικό στην χώρα μας κι αυτό χάρη στους σπουδαίους συγγραφείς του. Ο Πότης Στρατίκης και έπειτα ο μεγάλος Γιώργος Μαρμαρίδης ανέβασαν τόσο ψηλά τον πήχη, που ουσιαστικά εκμηδένισαν τον ανταγωνισμό. Από μια χρονική στιγμή κι έπειτα δεν υπήρχαν στην κυκλοφορία άλλα περιοδικά με κείμενο και, μαζί με τον Μικρό Σερίφη και τον Μικρό Αρχηγό (περιοδικά με τους ίδιους ήρωες), είχαν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα δεκάδες έντυπα με ξενόφερτα κόμικς που κατέκλυσαν την ελληνική αγορά. Φυσικό επακόλουθο ήταν να έρθει κάποια στιγμή το τέλος τους.
Φανερό της μεγάλης τους επιτυχίας και του τεράστιου στοκ που τυπώνονταν τα τεύχη των περιοδικών αυτών, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ακόμα οι επανεκδόσεις τους στα περίπτερα.


Κι ερχόμαστε στο τώρα, 24 χρόνια μετά το τελευταίο τεύχος. Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από εμάς νιώθουν ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης προς αυτά τα περιοδικά. Τους ήρωες, τα ιδανικά που πρέσβευαν, τους συγγραφείς των εξαιρετικών ιστοριών που μέσα από τα γραπτά τους μας έμαθαν να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους άλλους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σε ποια φυλή ανήκουν ή τι χρώμα έχει το δέρμα τους.
Ήταν αυτό το αίσθημα που μας έσπρωξε να κάνουμε ότι περνούσε από το χέρι μας ώστε να εκδοθεί ένα επετειακό τεύχος για την συμπλήρωση των 50 χρόνων του "Μικρού Σερίφη". Και αυτό έγινε πραγματικότητα πέρυσι. Με τις ίδιες ακριβώς σκέψεις νιώθουμε και σήμερα την ανάγκη να πράξουμε το ίδιο, ώστε να μπορέσει να εκδοθεί ένα επετειακό τεύχος και για τον "Μικρό Κάου-μπόυ".


Δυστυχώς, η εποχή μας είναι περίεργη. Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις δυνατότητές μας και δυστυχώς και την διάθεση των περισσότερων για δημιουργία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε στον μηδενισμό και την απαξίωση των πάντων και να κάνουμε πράξη τα "θέλω" και τα όνειρά μας.
Με όλη την θετική μας σκέψη σε εγρήγορση, θέτουμε σήμερα το θέμα της έκδοσης ενός νέου τεύχους του "Μικρού Κάου-μπόυ" προς συζήτηση. Η συμμετοχή σας σε αυτή κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε όλοι τις απόψεις μας και να διαπιστώσουμε άμεσα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.


Τι δεδομένα έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας...
- Έχουμε την άδεια να προχωρήσουμε σε έκδοση ενός επετειακού τεύχους.
- Το τεύχος θα έχει τον αριθμό 1219, ώστε να αποτελεί συνέχεια της πρωτότυπης σειράς.
- Επειδή δεν προλαβαίνει να γραφτεί καινούρια ιστορία, θα δημοσιεύσουμε μια παλιά. Έχει επιλεγεί μια από εκείνες που δημοσιεύτηκαν λιγότερο και θα έχει τον τίτλο "Στο Δίχτυ του Νόμου". Πρόκειται για ιστορία του Γιώργου Μαρμαρίδη που δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος 8 του περιοδικού "Υπερτεύχος Μικρός Κάου-μπόυ/Ντιάνα" και αργότερα στο τεύχος 840 του "Μικρού Κάου-μπόυ".
Ήδη ένα από τα μέλη μας έχει ξεκινήσει να γράφει το κείμενο σε υπολογιστή, για να μπορούμε να το επεξεργαστούμε.
- Θα υπάρχει αναλυτικό κείμενο-αφιέρωμα στην πορεία και εξέλιξη του περιοδικού (σημαντικά στοιχεία για συλλέκτες).
- Θα δημοσιευτεί και μια ιστορία κόμικς με τον Πεπίτο Γκονζάλες (ευγενική προσφορά του φίλου δημιουργού, Ευάγγελου Σαΐτη).


Τι χρειαζόμαστε...
- Έναν φίλο από την παρέα που να γνωρίζει καλά το Photoshop για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε το σήμα του τίτλου (πιστεύουμε ότι θα πρέπει να του δώσουμε μια νέα αισθητική), καθώς και να στήσουμε το εξώφυλλο.
- Φίλους που να βοηθήσουν στην εξεύρεση τυχόν χορηγών της προσπάθειας (εκδότες, επιχειρηματίες κτλ).
- Φίλους που να αναζητήσουν τυπογραφείο για την εκτύπωση του περιοδικού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
- Κέφι και καλή διάθεση...

Τι πρέπει να συζητήσουμε...
- Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτή την έκδοση.
- Το μέγεθος του περιοδικού, τον αριθμό των σελίδων και την ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης.
- Τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας από εμάς για την υλοποίηση της προσπάθειας.
- Το τιράζ το οποίο θα τυπώσουμε.
- Το πώς θα διαθέσουμε το περιοδικό, εφόσον το τυπώσουμε...

Πιστεύουμε ότι αξίζει να το προσπαθήσουμε.
Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
Ο λόγος σε εσάς...


Για το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", Πλαφουτζής Παναγιώτης


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

54 σχόλια:

  1. Σε μια τέτοια εποχή, νομίζω πως όλοι όσοι έχουμε αγαπήσει αυτούς τους ήρωες, αυτά τα περιοδικά θέλουμε (και οφείλουμε στους εαυτούς μας και στη παιδικά/εφηβική ηλικία μας) να δούμε ένα τέτοιο επετειακό τεύχος. Με τη συμβολή όλων μας, αυτό το μικρό μα όμορφο όνειρο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, σε πείσμα των καιρών. Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγες ώρες από το χρόνο μας για την οργάνωση και το στήσιμο του τεύχους. Προσωπικά μεταφέρω στο word όλο το κείμενο αυτής της εξαιρετικής πραγματικά ιστορίας. Όσοι λοιπόν παρακολουθούν το blog αυτό μπορούν να συμβάλουν, με το τρόπο του ο καθένας έτσι ώστε να δούμε ένα νέο τεύχος του περιοδικού που λατρεύουμε. Αρχική μου πρόταση είναι ένα τεύχος 68 σελίδων, στο κλασικό μικρό σχήμα σε ένα τιράζ 100 αντιτύπων για τους φίλους του blog και του Μικρού Σερίφη. Γράψτε, στείλτε τις απόψεις σας και ας ξεκινήσουμε μία εποικοδομητική συζήτηση που θα φέρει το ποθούμενο. Εμπρός λοιπόν....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ για το εγχείρημα και στηριζω με οποιο τροπο χρειαστεί.
    Θα ηθελα νεα ιστορια χωρις να επιμενω βεβαια. Θα προτιμουσα επισης όχι την συνεχεια της παλαιας αριθμισης. Ας σχηματιστεί μια ομάδα και ολα θα συζητηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και γω στηριζω οπως μπορεσω. Jim Αdams, εχασα το τηλ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ιστορία που έχει επιλεχθεί είναι από τις καλύτερες μονές του Γιώργου Μαρμαρίδη και έχει δημοσιευτεί 2 φορές μόνο (αν γνωρίζω καλά). Θεωρώ πως δύσκολα μπορεί να γραφτεί μία τόσο καλή ιστορία σήμερα...και αν ναι, αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Ίσως θα έπρεπε να γίνει κ μία συνάντηση όσων ενδιαφέρονται (Τζιμ, κανόνισε το!) ώστε να οργανωθούμε κ να θέσουμε κ ένα χρονοδιάγραμμα...το συντομότερο, το καλύτερο...όλες οι γνώμες θα συζητηθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ιστορια δυστυχως δεν την εχω. Ειναι ένα από τα λιγα 800ρια που μου λείπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε, επειδή ουσιαστικά στον Μικρό Κάου-μπόυ δημοσιεύθηκε μόνο μια φορά. Είναι από τις πιο δυσεύρετες του Μαρμαρίδη.

      Διαγραφή
  6. Βρέθηκε μια άκρη για χαμηλού κόστους εκτύπωση σε λίγα αντίτυπα. Αύριο θα σας έχω νεότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aναμένουμε τα νεότερα....ήδη υπάρχουν αρκετές ιδέες, και επαναλαμβάνω ότι μία συνάντηση θα ήταν ιδανική τις επόμενες ημέρες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εννοείται ότι θέλουμε να εκδοθεί ένα επετειακό τεύχος του Μικρού Καου-μπόυ!! Και εγώ μέσα είμαι!!! Προτίθεμαι να βοηθήσω όσο μπορώ! Δυστυχώς δεν ξέρω καλό photoshop, θα μπορούσα πάντως να ρωτήσω και να πάρω μία προσφορά από έναν καλό μου φίλο που ο πατέρας του έχει τυπογραφείο, αν δεν βρεθεί τελικά κάποια άκρη. Θα προτιμούσα και εγώ μία καινούρια ιστορία, αλλά από τη στιγμή που δεν έχω κάποιο από τα τεύχη δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα για την επιλογή της ιστορίας, από τη στιγμή κιόλας που είναι γραμμένη από τον καταπληκτικό Μαρμαρίδη! Ενημερωτικά, πόσες ιστορίες του κ. Πότη Στρατίκη που έγραψε τελευταία παραμένουν αδημοσίευτες; Αν και πιστεύω ότι λογικά θα ήθελε να εκδωθούν στον Μικρό Σερίφη. Κλείνοντας, συμφωνώ με την άποψη στησίματος του τεύχους από τον tzortzadams στο 1ο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, dinos182, η απόσταση δυσκολεύει λίγο τα πράγματα. Σε τέτοιες περιστάσεις θα σε ήθελα να είσαι κοντά μας, γιατί ξέρω ότι θα έδινες και την ψυχή σου.
      Αδημοσίευτες ιστορίες του κου Στρατίκη, υπάρχουν σίγουρα τουλάχιστον τέσσερις. Όμως αυτές προορίζονται μόνο για τον Μικρό Σερίφη. Καταλαβαίνεις ίσως το γιατί, απ' όσα έχουμε συζητήσει.
      Προς το παρόν, το καλύτερο που έχεις να κάνεις εσύ, για να μπορείς να βοηθάς από μακριά, είναι να μάθεις καλά υπολογιστή και ειδικότερα Word και Photoshop (αν καταφέρεις να βρεις χρόνο, φυσικά)!

      Διαγραφή
  9. Αγαπητοί φίλοι, ο χρόνος μου τις τελευταίες ημέρες είναι υπερβολικά περιορισμένος, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνω ούτε σχόλιο να γράψω.
    Παρόλα αυτά, τα νέα είναι ευχάριστα. Έχουμε ήδη δυο προτάσεις για την εκτύπωση του περιοδικού. Η μία είναι για ψηφιακή εκτύπωση και η άλλη για κανονική εκτύπωση.
    Η πρώτη έχει το πλεονέκτημα να μας χαμηλώνει το κόστος και μας δίνει την δυνατότητα να τυπώσουμε όσα τεμάχια θέλουμε και όσες φορές θέλουμε. Υστερεί, όμως, αρκετά στην ποιότητα.
    Η δεύτερη είναι κλασσική εκτύπωση με τσίγκους κτλ, η οποία μας περιορίζει στο να ξέρουμε από πριν την ποσότητα που θέλουμε και μας ανεβάζει λίγο το κόστος. Το θετικό της είναι ότι είναι υψηλής ποιότητας και το τεύχος θα είναι έτσι όπως το θέλουμε...
    Τιμές για συγκεκριμένες, ενδεικτικές ποσότητες, θα έχουμε εντός των ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προτείνω δίχως 2η σκέψη τη ψηφιακή εκτύπωση. Μία φορά που θα κυκλοφορήσει το επετειακό τεύχος ας είναι όπως του αξίζει να είναι! Το τιράζ πρέπει να είναι περιορισμένο κ για συλλεκτικούς λόγους, μα κ γιατί θεωρώ πως μπορούμε να προσεγγίσουμε (στο περίπου πάντα) τον αριθμό των ενδιαφερόμενων. Προτάσεις για εξώφυλλο έχουμε? Ας ξεκινήσουμε λοιπόν....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Dino, εννοείται πως χρειαζόμαστε τη συμβολή σας...κ να κανονίσουμε κ μία συνάντηση επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για αύριο Κυριακή πρωί, τι θα έλεγε η ομήγυρις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσανατολίζομαι για την επόμενη Κυριακή...κ με την ελπίδα να μπορούν όλοι όσοι μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν κ να εκφράσουν την άποψη τους! Ελπίζω να μπορείς Γιώργο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φοβάμαι, μήπως η αργία της 28ης Οκτωβρίου στείλει κάποιους από τους... γηγενείς της ομήγηρης στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στα εξοχικά τους αυτό το τετραήμερο.
    Εγώ, λόγω ελλείψεως υπερορίου της Αττικής ιδιαίτερης πατρίδας, εξοχικού και αυτοκινήτου για εκδρομές πέραν του πολεοδομικού συγκροτήματος της μείζονος περιοχής πρωτευούσης, θα είμαι ως συνήθως εν τω κλεινώ άστει (και δεν με χαλάει καθόλου)... Με δυο λέξεις θέλω να πω: οργάνωσε συνάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπόν, έχω ευχάριστα από το θέμα της εκτύπωσης. Ο φίλος Τάσος, που εκτύπωσε και το επετειακό τεύχος του Μικρού Σερίφη, με πληροφόρησε ότι μπορούμε να τυπώσουμε στο τυπογραφείο του και αυτό το τεύχος, σε ειδική τιμή. Λεπτομέρειες από Δευτέρα...
    Όσο για την συνάντηση, επικοινωνώ με φίλους για να εξετάσω πόσοι θα βρίσκονται Αθήνα και θα μπορούν να έρθουν. Πιθανόν να το κλείσουμε για την μεθεπόμενη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου. Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα χαρώ πολύ αν καταφέρετε να το κυκλοφορήσετε, παιδιά. Μπορεί να μην μπορώ να σας βοηθήσω, όμως θα το αγοράσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ok Jim....απλά στείλε ενημέρωση, ώστε και να προχωρήσουμε, αλλά και να οριστικοποιήσουμε μία συνάντηση, ώστε να καταλήξουμε σε όλα και να προχωρήσουμε...δε βλέπω την ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. χάρηκα πολύ που σας βρήκα παιδιά. διαβάζω και συλλέγω μικρό σερίφη, μικρό καουμπόυ και μικρό αρχηγό εδώ και 22 χρόνια. με ενδιαφέρει κι εμένα να το πάρω το επετειακό τεύχος. επίσης ενδιαφέρομαι και για το κόκκινο βουνό που βγήκε πέρισυ. είμαι από επαρχία και λόγω οικογένειας δεν μπορώ να κατέβω Αθήνα για να συμμετέχω στις συναντήσεις και να βοηθήσω κάπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη Ανδρομάχη, χαιρόμαστε που είσαι στην παρέα μας! Είναι αμέτρητοι οι άνθρωποι που αγάπησαν αυτά τα περιοδικά και αυτούς τους ήρωες. Απλά, είμαστε λίγοι που εξακολουθούμε να έχουμε επαφή με αυτά. Για το "Κόκκινο Βουνό" θα πρέπει να απευθυνθείς στο ίδρυμα ΣΟΦΙΑ και να ζητήσεις να σου το στείλουν. Η εκεί φίλη μας Ειρήνη, θα χαρεί να σε εξυπηρετήσει.
      Και μόνο η θετική ενέργεια από κάποιους ανθρώπους σαν εσένα είναι αρκετή για να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας!...

      Διαγραφή
  19. Jim, αυτο το ποστ πρεπει να το βαλεις μονιμα πρωτο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ απόλυτα με τον Hunter, Jim. Αυτή η ανάρτηση πρέπει να είναι για αρκετές μέρες τουλάχιστον, 1η...έτσι ώστε κ η κουβέντα να συνεχιστεί, κ ώστε να τη δουν όλοι, ακόμη κ αυτοί που μπαίνουν πιο σπάνια στο blog. Συνάντηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι δεδομένο ότι όλοι θα θέλουν να αγοράσουν αυτό το τεύχος. Θέλω, όμως, να θέσω μια άλλη παράμετρο που δεν ξέρω αν έχει περάσει από το μυαλό κανενός.
    Όλοι είδαμε ότι πρόσφατα η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ξεκίνησε να δίνει δώρο τα τεύχη του Μικρού Ήρωα, με νέο δέσιμο. Αναρωτιέμαι αν το έψαξαν καθόλου εκεί στο "Πρώτο Θέμα". Προσωπικά, πιστεύω ότι το περιοδικό Μικρός Ήρωας έχει κλείσει προ πολλού τον κύκλο του (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι περιοδικά σαν τον Μικρό Σερίφη) και ας με συγχωρήσουν γι' αυτό κάποιοι φίλοι.
    Προσέξτε, δεν λέω ότι είναι κακό που επανεκδίδεται, ούτε ότι έχουν ξεπεραστεί τα ιδεώδη που πρεσβεύει. Απλά, σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα ήθελα να δω κάποια άλλη επανέκδοση και όχι αυτή (που ούτως ή άλλως νομίζω ότι το 90% των ανθρώπων που ήθελαν να συγκεντρώσουν όλες τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση το έχουν κάνει ήδη, μετά τις τόσες επανεκδόσεις).
    Μήπως είναι και δική μας ευθύνη που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει μια παρόμοια επανέκδοση των περιοδικών του Τζιμ Άνταμς; Μήπως τώρα, με την επέτειο του Μικρού Κάου-μπόυ, είναι ευκαιρία να κυνηγήσουμε την υπόθεση; Μήπως να πλησιάσουμε καμιά εφημερίδα, πριν ξεκινήσει κάποια να βάζει κανένα άλλο άσχετο περιοδικό κι εμείς μείνουμε ξανά να αναρωτιόμαστε;
    Μήπως;... Δεν ξέρω, φίλοι μου, απλά θέτω άλλο ένα θέμα προς συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε Αγαθοκλή, προσωπικά θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι Μικρός Ήρως έχει κλείσει από προπολλού τον κύκλο του, αλλα μόνο στο όσο αφορά στις διάφορες επανεκδόσεις και μάλιστα με τον τρόπο που το επιχειρεί τώρα το Πρώτο Θέμα. Θέλω, όμως να σου επισημάνω ότι ο ΜΗ -κακά τα ψέμματα- είναι περισσότερο εμβληματικό περιοδικό στο είδος αυτών των περιοδικών, από όσο οι διάφορες εκδοτικές εκδοχές του Μικρού Σερίφη. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι αρκετοί. Δεν θα τους αναλύσω τώρα, Αλλά γιατί δεν αναρωτήθηκες, με ποιο σκεπτικό επιλέχτηκε για μιαν ακόμα φορά ο ΜΗ, να δοθεί μέσω εφημερίδας; Οι 10.000 παραπάνω φύλλα της εφημερίδας την πρώτη εβδομάδα και οι 8.000 νομίζω την δεύτερη, δίνουν ένα μέτρο της ακόμα δημοφιλίας του, έστω και αν σε καμιά περίπτωση δεν είναι πια τόσοι πολλοί αυτοί που νοσταλγούν τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση ή που έχουν την περιέργεια να μάθουν τι επιτέλους ήταν αυτό το περιοδικό που έχει γίνει θρύλος χωρίς να είχαν προλάβει να το διαβάσουν προηγουμένως. Ρώτησε στον δρόμο τυχαίους ανθρώπους: Αν ξέρουν ποιος είναι ο Γιώργος Θαλάσσης με τα 798 τεύχη και ποιος ο Τζιμ Άνταμς με τα 3.000 τεύχη συνολικά. Νομίζω πως το αποτέλεσμα του γκάλλοπ θα σου είναι γνωστό χωρίς καν να μπεις στον κόπο να το κάνεις.
    Αναρωτιέμαι, επίσης για μια επόμενη αποστροφή του κειμένου σου: Ποια άραγε να είναι αυτά τα "άλλα άσχετα περιοδικά" που αναφέρεις; Για κανένα άλλο δεν ενδιαφέρονται, εκτός ίσως για το επίσης εμβληματικό Γκαούρ Ταρζάν με τα 112 τεύχη του, που φυσικά μόνο άσχετο δεν είναι. Μακάρι, να ενδιαφέρονταν και για τον Υπεράνθρωπο, τον Γκρέκο, τον Μικρό Ταρζάν κα πάνω από όλα φυσικά για τον Μικρό Σερίφη/Καουμπόυ. Υπήρξα τόσο Μικροηρωικός, όσο και Μικροσεριφικός πράγμα που με κάνει να επιζητώ την αναβίωση του στο μέτρο που αξιώθηκε ο ΜΗ, αλλά δεν περιμένω από τις εφημερίδες να σαπορτάρουν τις προσπάθειές μας. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική που θα κτιστεί με σειρά πρωτοβουλιών δημοσιότητας και προβολής. Και πάλι, δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε θεαματικά θετικό αποτέλεσμα, ώστε να στηρίξουμε μόνοι μας μια επιλεκτική επανέκδοση.. Οϋτε καν και αν υπάρξει χορηγός στην προσπάθειά μας... Όπως έχει υποστηριχτεί στη σειρά αυτών των σχολίων, ας κάνουμε το πρώτο βήμα με τη συνάντηση που προγραμματίζεται. Ελπίζω να βγει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο προβληματισμός του φίλου Αγαθοκλή είναι σωστός. Σίγουρα εμείς δεν κάναμε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ποτέ, φυσικά, δεν είναι αργά. Στην συνάντηση μπορούμε να συζητήσουμε και αυτό το θέμα και να δούμε πώς μπορούμε να το οργανώσουμε.
    Όσον αφορά τον Μ.Η. σίγουρα είχε πάντα μεγαλύτερη προβολή, χωρίς όμως να είμαι σίγουρος για τα αποτελέσματα ενός γκάλοπ, φίλε Γιώργο. Το γεγονός ότι οι ιστορίες του Γιώργου Θαλάσση είχαν μια πιο "πολιτική" χροιά τις κατέστησε σαφέστατα πιο "διαφημιζόμενες" από ένα πολιτικό κατεστημένο που συχνά τις χρησιμοποιούσε κιόλας (βλ. τα 2 τεύχη του περιοδικού ΑΝΤΙ).
    Άλλωστε, δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις δεν έπαιξαν καθοριστική σημασία γι' αυτή την επανέκδοση (σας θυμίζω τον συμβολισμό της αφίσας που δόθηκε μαζί με τον πρώτο τόμο του "Θέματος")...
    Το ζήτημα όμως δεν είναι τώρα ο Μ.Η. αλλά τι κάνουμε εμείς με τον Μ.Κ.! Οριστικές αποφάσεις θα κληθούμε να πάρουμε στην συνάντηση της επόμενης Κυριακής, 3 Νοεμβρίου (ναι, ανακοίνωση είναι αυτή). Να συζητήσουμε μόνο το πού θέλετε να συναντηθούμε και την ώρα (πρωί-μεσημέρι-απόγευμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παναγιώτη μου, σωστά πολύ σωστά τοποθετείσαι, όπως φυσικά και ο Αγαθοκλής όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ και τώρα για τον ΜΚ παραμερίζοντας τις συγκρίσεις προβολής με τον ΜΗ. Το πολύ-πολύ ας μελετήσουμε την, ας πούμε, τεχνογνωσία της προβολής του και να την προσαρμόσουμε στα ημέτερα.
    Στο άλλο σκέλος, όμως της απάντησής σου για το άρωμα "πολιτικής" που εκπέμπει ο ΜΗ θα έλεγα πως δεν το πιάνεις από το σωστό σημείο από τη στιγμή που επικαλείσαι το παλιό αφιέρωμα του αριστερόστροφου ΑΝΤΙ. Αν ήταν στο βάθος πολιτική κίνηση, τότε ήταν λάθος το αφιέρωμα. Όσο και αν ως ανάγνωσμα ο ΜΗ ήθελε να δείχνει ουδέτερο και ο συγγραφέας του φίλος της αριστερής ιδεολογίας (είχε υπάρξει και συντάκτης της Δημοκρατικής Αλλαγής ως γνωστό το 1963 και κατά ηρωική δήλωσή του ότι το περιοδικό του το έκλεισε η χούντα) εξυπηρετούσε υποδόρια την κρατούσα εξουσιαστική ιδεολογία στις δεκαετίες '50 και '60. Σκέψου μόνο ότι αυτά τα λέει κάποιος που θεωρεί και έμπρακτα μάλιστα τον ΜΗ ως το πιο καταλυτικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ανάγνωσμα των παιδικών του χρόνων και που συνεχίζει έως σήμερα να το θεωρηθεί ως το πιο αγαπημένο του περιοδικό. Η δημοφιλία του οφείλεται αφενός μεν στο ότι η εκδοτική του πορεία υπήρξε μακρά σε μια εποχή που δεν υπήρχαν πολλές αναγνωστικές επιλογές και αφετέρου στο ότι ξεκίνησε την πορεία λίγα χρόνια μόλις μετά από το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση του ανακαλώντας αναπότρεπτα προσωπικές μνήμες στους μεγαλύτερους από τους αναγνώστες του. Αντίθετα, ο ΜΣ/ΜΚ δρα σε μακρινό τόπο και παρελθόν όπου το μόνο ελληνικό στοιχείο -και κάπως υπερβολικό κι αυτό- είναι ο πρωταγωνιστής του, ενώ το περιβάλλον του σε τίποτα δεν διαφέρει από ένα τυπικό ξενόφερτο ανάγνωσμα εμπνευσμένο από τη μυθολογία του Φαρ Γουέστ. Σίγουρα, ωστόσο, το πιο καλογραμμένο από όσα τουλάχιστον έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Μήπως κι ο Μπλεκ λ.χ. δεν έχει τους φανατικούς αναγνώστες του -και τους ξέρεις καλύτερα από μένα-. Θα είχε λες περισσότερους και φανατικότερους, νομίζεις, αν λεγότανε... Μπλέκης;
    Τέλος, για το αποτέλεσμα ενός γκάλλοπ είμαι απόλυτα σίγουρος και αν θέλεις, βάλε και το τραγούδι του Κηλαϊδόνη να έχει παίξει τον ρόλο του στη συντήρηση του μύθου, κάτι ανάλογο που έκανε και με τον Λούκυ Λουκ, αλλά όχι ατυχώς και με τον Τζιμ Άνταμς.
    Θα τα πούμε και από κοντά.
    ΥΓ. Ας μην είναι απόγευμα της Κυριακής διότι και ως φίλαθλοι θα θέλαμε (πληθυντικός της μεγαλοπρεπείας) να δούμε και κανένα ματς. Δηλαδή τον Ολυμπιακό!. Προσωπικά, θα προτιμούσα το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε πολύ αυτό το περί τεχνογνωσίας της προβολής του Μ.Η. Πράγματι, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
      Φυσικά και συμφωνώ με όσα λες (ακόμα και για το γκάλοπ, χιούμορ δεν σηκώνεις βρε αδελφέ;).
      Μια κουβέντα είπα ο άνθρωπος για "πολιτική χροιά" και εσύ άνοιξες και πάλι μπροστά μας σαν ζωντανή εγκυκλοπαίδεια!
      Φίλε Γιώργο, νομίζω ότι σου λείπει το blogging, πρέπει κάπου να εκτονώνεται αυτός ο χειμαρρώδης λόγος σου!
      Και σοβαρά τώρα: όσοι έχουμε ασχοληθεί με τα περιοδικά αυτά γνωρίζουμε τις πολιτικές πεποιθήσεις των δημιουργών τους και το αν ήθελαν ή όχι να κάνουν πολιτική μέσα από τα κείμενά τους. Όχι, βέβαια... Το σχόλιο το δικό μου ήταν επιγραμματικό και αφορούσε τα κατά καιρούς πολιτικά συμφέροντα κάποιων που αρέσκονταν να ταυτίζουν την δική τους πορεία με αυτήν ενός ήρωα όπως ο Γιώργος Θαλάσσης!...
      Για να επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα μας: όπως ζήτησες εσύ (και οι περισσότεροι από τους φίλους μας), η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την άλλη Κυριακή το πρωί.
      Για να μπορέσουμε να δούμε και λίγο τον "Θρύλο", βρε αδερφέ!...

      Διαγραφή
  25. Πώς δεν σηκώνω χιούμορ, Παναγιώτη μου! ... Η καλύτερή μου είναι όταν γίνεται πλάκα. Το blogging δεν μου λείπει... Οι ιδέες για καλές αναρτήσεις μου λείπουν (σόρρυ, λοιπόν που εκτονώνομαι στον πολύτιμο δικό σου χώρο για να κρατιέμαι σε φόρμα). Όσο για τα περί εγκυκλοπαίδειας το εντάσσω κι αυτό στο χιούμορ που σηκώνω και παρασηκώνω!
    Πού θα γίνει η συνάντηση; Υπάρχει κάποια ιδέα ή το συζητάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάντηση την Κυριακή, στις 10:00 το πρωί, σε Θησείο-Μοναστηράκι. Για το μαγαζί, δεχόμαστε προτάσεις...

      Διαγραφή
  26. Κύριοι....το ματς είναι Σάββατο κ όχι Κυριακή!!! Οπότε δε μας εμποδίζει κάτι τέτοιο. Πάντως κ γω προτείνω Κυριακή πρωί. Ως τόπο συνάντησης προτείνω κάποια εκ των καφετεριών στη Μακρυγιάννη, έξω ακριβώς από το σταθμό μετρό-Ακρόπολη! Θα συμφωνήσω όμως με τον jim για το (μερικώς) πολιτικό χαρακτήρα του περιοδικού (σύμφωνα με τη τωρινή του χρήση από το περιοδικό ΘΕΜΑ) και την αφίσα αυτού. Επίσης θεωρώ ότι όντως ο κύκλος του Μικρού Σερίφη δεν έχει κλείσει...με τα δικά μου δεδομένα πάντα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε να πάμε και προς τα εκεί, που δεν έχουμε συναντηθεί και άλλη φορά ούτως ή άλλως...

      Διαγραφή
  27. Αγαπητέ μου, σας συγχαίρω για την ποδοσφαιρική σας ενημέρωση! Με τόσο ενημερωμένους φιλάθλους ο Μικρός Σερίφης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!..
    Σύνθεση ομάδας; Για την ώρα είμαστε δυο, είμαστε τρεις... Είμαστε εμείς κι εμείς ή θα γίνουμε 1013;
    Χρόνος και τόπος συνάντησης από μένα ΟΚ ή κι όπου αλλού θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Είχα μέρες να μπω για να δω τα σχόλια. Χαίρομαι πάντως, φίλε Γιώργο, που με αφορμή την ιδέα μου υπήρξε μια τόσο εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Συγνώμη, πάντως, αν παρεξηγήθηκαν αυτά που είπα, σε καμία περίπτωση φυσικά δεν θέλησα με κάποιο τρόπο να μειώσω τον Μ.Η. (ελπίζω να το καταλαβαίνεις).
    Απλά, αυτό που είπα είναι αυτό που πιστεύω εγώ -και αλίμονο αν δεν μπορώ να πω σε φίλους την άποψή μου!
    Πάντως, πέρα από την συζήτηση για τον Μ.Η. θα ήθελα να μιλήσουμε και για το θέμα που έθιξα. Υπάρχουν φίλοι εδώ μέσα που να μπορούν να πλησιάσουν κάποιες εφημερίδες;
    Τουλάχιστον να μην αποκλείσουμε και αυτή τη πιθανότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε μου Αγαθοκλή, πως θα γινόταν να παρεξηγήσω την άποψή σου.Αντίθετα, με χαροποίησε, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να κουβεντιάσουμε γενικότερα το... φιλοσοφικό θέμα της μετά κυκλοφοριακό θάνατο των εντύπων, ζωντανής τους παρουσίας στους παλιούς αναγνώστες τους Πολύ ωραίο θέμα!.. Να είσαι καλά που έδωσες το έναυσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια επανέκδοσης ενός τέτοιου περιοδικού. Φυσικά και θα το αγοράσω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λοιπόν, προτείνω στις 10 στο μετρό Ακρόπολη έξοδος Μακρυγιάννη. Jim πρέπει να κάνεις κανονική-επίσημη ανάρτηση για τη συνάντηση κ να ενημερώσεις όσους ενδιαφερόμενους. Κ τη Κυριακή να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη απόφαση-κίνηση. Όσον αφορά τις εφημερίδες, ναι προσωπικά μπορώ να έρθω σε επαφή, όμως δεν έχουμε στα χέρια μας δικαιώματα. Θα πρέπει να υπάρχουν εκχωρήσεις δικαιωμάτων (επίσημες) ώστε να απευθυνθείς σε κάποια εφημερίδα για τέτοια έκδοση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χαιρετώ σας και επικροτώ θερμά αυτή την προσπάθεια,στηρίζω ηθικά και μόνο το όλο εγχείρημα κι εύχομαι να καρποφορήσει με τους καλύτερους οιωνούς για το εγγύς μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλοι, Βρασίδα και thespian7, σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
    Tzortzadams, όπως ήδη θα έχεις δει στην κεντρική σελίδα, υπήρξε κανονική-επίσημη (όπως την λες) ανακοίνωση για την Κυριακάτικη συνάντηση. Η πρότασή σου έγινε ευρέως αποδεκτή, οπότε μπορείς να χαίρεσαι διπλά!
    Όσον αφορά τις εφημερίδες, ξεκίνα εσύ τις επαφές και μην φοβάσαι για τα δικαιώματα. Έχουμε την ολοκληρωτική και ενεργή συμπαράσταση των ανθρώπων που κατέχουν τα δικαιώματα, οπότε αν χρειαστεί κάτι και εγγράφως, μπορούμε να τα προσκομίσουμε. Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει με τις δικές μας προσπάθειες για επανέκδοση. Εμείς, σε αυτή τη περίπτωση, μόνο τον μεσάζοντα μπορούμε να κάνουμε που θα φέρει σε επαφή τα δύο μέρη. Σε συζητήσεις περί οικονομικών απολαβών δεν εισερχόμεθα, καθώς -όπως ξέρεις πολύ καλά- στο Club μας όλοι λειτουργούμε οικιοθελώς, χωρίς οικονομικό όφελος και με μοναδικό μας κίνητρο την αγάπη για τα περιοδικά αυτά και τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν.
    Το βασικότερο για μένα δεν είναι η έκδοση του επετειακού τεύχους για τον Μικρό Κάου-μπόυ αλλά ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια εκδήλωση για να τιμήσουμε τον μεγάλο ζωγράφο και εκδότη του περιοδικού, κο Κώστα Ραμπατζή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Η ανακοίνωση για το νέο τεύχος του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ με ενθουσίασε απερίγραπτα.
    Πιστεύω ότι το χρωστάμε στους εαυτούς μας. Και όχι μόνο για ένα τεύχος αλλά για περισσότερα! Καταλαβαίνω απόλυτα ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως από την άλλη δεν θυμάμαι και ποτέ να ήταν εύκολα για τέτοιου είδους προσπάθειες...
    Απευθύνομαι σε όλα τα μέλη και μη του Club Φίλων του Μικρού Σερίφη: Και μόνο με την απόφαση να εκδώσουμε νέο τεύχος, έχουμε διανύσει τη μισή διαδρομή της διαδικασίας! Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας! Από μέρους μου θα προσφέρω ότι είδους βοήθεια είναι εφικτή.
    Για το νέο τεύχος θα προτιμούσα το ίδιο μέγεθος με την κανονική σειρά και συνέχεια της αρίθμησης. Φυσικά και με όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες!
    Όσον αφορά την ποιότητα του χαρτιού, πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί καλό σε χαμηλή τιμή. Μια έκδοση 100 τευχών για αρχή, θα ευχηθώ να μην είναι αρκετή και να αναγκαστούμε να τυπώσουμε κι άλλα.
    Στην μαγική σελίδα 3 θα ήθελα να δω το εξώφυλλο ενός επόμενου τεύχους.
    Εμπρός παιδιά, εύχομαι να έχουμε το νέο τεύχος σύντομα στα χέρια μας!
    Για να αποδείξουμε έτσι ότι δεν μένουμε στις αναμνήσεις αλλά ότι ξέρουμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι συγκινητικός ο ενθουσιασμός σου, Σπύρο μου! Όλα είναι έτσι όπως τα λες! Ελπίζω τελικά να τα καταφέρουμε...
      Αυτό το τελευταίο που είπες, μπορεί να γίνει και το νέο σύνθημα του Club μας!

      Διαγραφή
  35. Σπύρο, λεωφορεία έχεις μπόλικα! Κάνε κουμάντο και πάρε ένα να κατέβεις Αθήνα, να είσαι μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σπύρο, πραγματικά μας δυναμώνει ο ενθουσιασμός σου! Θα τα καταφέρουμε. Κ θα χρειαστούμε τη βοήθεια σου φυσικά! Συμφωνώ σε όσα είπες για την έκδοση, τα ίδια ακριβώς έχω προτείνει κ εγώ! Θα τη κάνουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Θα ήταν ευχής έργον αν θα μπορούσε να τυπωθεί το επετειακό τεύχος με το κλασσικό λογότυπο που το έκανε τόσο αγαπητό καθώς και με την ίδια γραμματοσειρά.Προσωπικά μιλώντας και το πολυτονικό σύστημα να έβλεπα πάλι την ίδια ιδιαίτερη χαρά θα ένιωθα από καθαρή νοσταλγία και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γραμματοσειρά ίδια δεν υπάρχει πια. Το λογότυπο, μάλλον το ίδιο θα χρησιμοποιήσουμε, θα είναι όμως και αυτό μέσα στα πράγματα που θα συζητηθούν την Κυριακή. Πολυτονικό; Αδύνατον σε αυτή τη φάση.
      Φιλαράκι, έχω την εντύπωση ότι και φωτοτυπία παλιού τεύχους να σου έδινα, την ίδια μεγάλη χαρά θα ένιωθες! Όμως, επειδή τώρα λέμε να φτιάξουμε κάτι που να αγγίζει και άλλους ανθρώπους (και όχι μόνο τρελούς σαν εσένα κι εμένα), πρέπει να κάνουμε κάτι καινούριο και όμορφο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σου αρέσει πολύ...

      Διαγραφή
    2. Μέμνησο αλλοτρίων επιλογάς!
      Θα σου εξηγήσω στη συνάντησή μας ό,τι δεν κατάλαβες!

      Διαγραφή
  38. Οι συμμετοχές για την Κυριακή αυξάνονται! Μην ξεχάσετε να φέρετε και τα αγαπημένα σας εξώφυλλα για να τα προτείνετε για το επετειακό!... Πρέπει να διαλέξουμε και αυτό, μην το ξεχνάτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. νεώτερα από τη συνάντηση της Κυριακής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα Andromachi. Ότι αποφασίστηκε στην συνάντηση της Κυριακής μπορείς να το βρεις στην παρακάτω ανάρτηση:

    http://mikrosserifis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5.html?showComment=1384285200210#comment-c5736213014388369263

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φίλη μας, Andromachi, αν θέλεις να μην χάνεις τις εξελίξεις, καλύτερα να πατάς το κουμπάκι "Αρχική σελίδα", όπου θα βλέπεις τις νεότερες αναρτήσεις για όλα τα θέματα. Ο dinos182 σου έγραψε την ανάρτηση στην οποία θα πάρεις απάντηση σ' αυτό που ζητάς.
    Ότι αφορά συναντήσεις του Club, μπορείς να τις βλέπεις και από το κουμπάκι "Συναντήσεις μελών". Όλα αυτά βρίσκονται κάτω από τον αρχικό τίτλο του blog.
    Επίσης, μπορείς να παρακολουθείς και τα σχόλια που κάνουν οι επισκέπτες από την αριστερή στήλη της σελίδας μας.
    Για οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, ρώτησέ μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Βρήκα εντελώς τυχαία κάποιους τόμους του μικρού καου-μπόυ και θέλω να τα πουλήσω αν κάποιος ενδιαφέρεται παρακαλώ ας με ενημερώσει giotispll@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...