Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

50 χρόνια από την αρχική προβολή του Doctor Who!


Το Doctor Who είναι βρετανική σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC. Αφηγείται τις περιπέτειες ενός ανθρωποειδούς εξωγήινου χρονοταξιδιώτη (Timelord, ο Xρονάρχοντας) γνωστός ως ο Δόκτωρ (The Doctor) που εξερευνά το σύμπαν με μια μηχανή του χρόνου που ονομάζεται TARDIS (Time and Relative Dimension in Space, Χρόνος και Σχετική Διάσταση στο Χώρο) που ταξιδεύει στο χωροχρόνο, η οποία από έξω φαίνεται σαν μπλε αστυνομικός θάλαμος (Police Box) του Λονδίνου, από το 1963 που τότε η σειρά ξεκίνησε. Μαζί με μια σειρά από συντρόφους, αντιμετωπίζει εχθρούς, σώζει πολιτισμούς και ανθρώπους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας και ως η "πιο επιτυχημένη" σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση της εκπομπής, τις πωλήσεις DVD, βιβλίων και πολυμέσων από το iTunes. Το πρόγραμμα, ειδικά η αρχική κλασσική σειρά, έχει αναγνωριστεί τόσο για τις ευφάνταστες ιστορίες του, παρά το χαμηλό προϋπολογισμό ακόμη και στα ειδικά εφέ, όσο και για τη χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής.


Η σειρά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βρετανικής ποπ κουλτούρας. Επίσης όπου έχει προβληθεί έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα. Η σειρά έχει επηρεάσει γενιές της βρετανικής τηλεόρασης, επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους μεγάλωσαν βλέποντας την. Έχει επιβραβευτεί από τους κριτικούς και το κοινό ως ένα από τα καλύτερα βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου BAFTA για την καλύτερη δραματική σειρά το 2006 και πέντε συνεχόμενες νίκες στα Εθνικά (Βρετανικά) Τηλεοπτικά Βραβεία (NTA) 2005-2010, στην κατηγορία "Δράμα", κατά την εποχή του Ράσελ T. Ντέιβις ως Διευθυντή Παραγωγής. Tο 2011 ο Ματ Σμιθ έγινε ο πρώτος ηθοποιός που προτάθηκε για ένα BAFTA για τον ρόλο του Doctor, αλλά έχασε από τον Ντάνιελ Ρίγκμπι.


Το πρόγραμμα αρχικά διήρκεσε από το 1963 μέχρι το 1989. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να αναβιώσει με μια τηλεταινία-πιλότο το 1996 η σειρά ξεκινά εκ νέου τελικά το 2005, με μια εσωτερική παραγωγή από το BBC Wales στο Κάρντιφ. Ο πρώτος κύκλος παρήχθη από το BBC. Στους κύκλους 2 και 3 συνεισέφερε με κάποιο χρηματικό ποσό η Canadian Broadcasting Corporation (CBC), η οποία τελικά έγινε συμπαραγωγός. Το Doctor Who γέννησε πολλά spin-offs όπως το Torchwood, το The Sarah Jane Adventures, το K-9, το PROBE, και ένα πιλοτικό επεισόδιο του K-9 and Company το 1981.
Ως Doctor έχουν παίξει μέχρι τώρα έντεκα ηθοποιοί. Η μετάβαση από τον ένα στον άλλο ηθοποιό αναφέρεται στην αφήγηση ως αναγέννηση (Regeneration), στην οποία ο πρωταγωνιστής αποκτά ένα νέο σώμα και, σε κάποιο βαθμό, μια νέα προσωπικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι διάφορες ενσαρκώσεις έχουν συναντηθεί.


Ο Doctor σήμερα ενσαρκώνεται από τον Ματ Σμιθ, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο μετά την τελική εμφάνιση του Ντέιβιντ Τέναντ, σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2010. Μετά το τέλος του έβδομου κύκλου της σειράς, τον Ιούνιο του 2013, ο Ματ Σμιθ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη σειρά. Σε ειδική ζωντανή εκπομπή που μεταδόθηκε στις 4 Αυγούστου 2013, ανακοινώθηκε ότι τη θέση του θα πάρει ο Πίτερ Καπάλντι, ο οποίος είναι γνωστός από εμφανίσεις του και στο Doctor Who και στον τρίτο κύκλο του Torchwood. Η πρώτη του εμφάνιση θα λάβει χώρα τα Χριστούγεννα του 2013 στο καθιερωμένο εορταστικό επεισόδιο.



Η σειρά Doctor Who έκανε πρεμιέρα στο BBC στις 23 Νοεμβρίου 1963, μετά από συζητήσεις και σχέδια, που ήταν σε εξέλιξη για ένα έτος. Δημιουργοί της σειράς είναι ο Σίδνεϊ Νιούμαν (Head of Drama, επικεφαλής δραματοποίησης), ο Ντόναλντ Γουίλσον (Head of the Script Department, επικεφαλής σεναρίου) και ο Γ. Ε. Γουέμπερ. Συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη της σειράς ο συγγραφέας Άντονι Κόμπερν, ο Ντέιβιντ Γουιτάκερ (story editor, διορθωτής) και η Βέριτι Λάμπερτ (παραγωγός).



Τη μουσική τίτλων συνέθεσε ο Ρον Γκρένερ και ενορχήστρωσε η Ντέλια Ντέρμπισαιρ από το BBC Radiophonic Workshop. Η σειρά απευθυνόταν σε όλη την οικογένεια. Δημιουργήθηκαν 26 σεζόν που προβλήθηκαν στο BBC One. To 1989 λόγω της χαμηλής τηλεθέασης και της μικρής αποδοχής από το ευρύ κοινό η συνέχεια της σειράς ακυρώθηκε, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι η σειρά θα συνεχιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον.


Ο χαρακτήρας του Doctor ήταν από την αρχή καλυμμένος σε ένα πέπλο μυστήριου. Όλα όσα ήταν γνωστά γι 'αυτόν στις πρώτες ημέρες του προγράμματος ήταν ότι ήταν ένας εκκεντρικός εξωγήινος ταξιδιώτης μεγάλης ευφυΐας που μαχόταν την αδικία, ενώ διερευνούσε το χρόνο και χώρο σε μια αναξιόπιστη μηχανή του χρόνου, το "TARDIS» (ένα αρκτικόλεξο για το "Time And Relative Dinmension(s) In Space που σημαίνει Ο Χρόνος Και Οι Σχετικές Διαστάσεις Στο Διάστημα), το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα πολύ μεγαλύτερο στο εσωτερικό από ό,τι στο εξωτερικό του (μία ιδιότητα που αναφέρεται ως "υπέρβαση των διαστάσεων"). Ο αρχικά οξύθυμος και ελαφρώς απειλητικός Doctor γρήγορα ωρίμασε σε μια πιο συμπονετική φιγούρα. Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι έτρεχε να ξεφύγει από τους δικούς του ανθρώπους, τους Άρχοντες του Χρόνου από τον πλανήτη Gallifrey...

Το κείμενο προέρχεται από την Βικιπαίδεια


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...