Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Οι σούπερ ήρωες αποτελούν «πολιτισμική καταστροφή», λέει ο Άλαν Μουρ


Ο θρυλικός κομίστας Άλαν Μουρ (γνωστός από τα V for Vendetta, Watchmen, The League of Extraordinary Gentlemen) στράφηκε σε συνέντευξή του κατά των υπερηρώων, λέγοντας ότι έχουν γίνει ένας «επικίνδυνος τρόπος να αποσπάται η προσοχή» και χαρακτηρίζοντάς τους «πολιτισμικά καταστροφικούς».
«Στο μυαλό μου, αυτή η αποδοχή χαρακτήρων που ήταν αδιαμφισβήτητα παιδικοί στην αρχή τους, στα μέσα του 20ού αιώνα, φαίνεται να δείχνουν μία απόσυρση από την ομολογουμένως συντριπτική πολυπλοκότητα της σύγχρονης ύπαρξης», ανέφερε ο Άλαν Μουρ στο περιοδικό “O Melaoid”.
«Μου φαίνεται ότι ένα σημαντικό τμήμα του κοινού, έχοντας παραιτηθεί από τις προσπάθειες να κατανοήσει την πραγματικότητα την οποία βιώνουν, έχουν σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να κατανοήσουν τα επεκτεινόμενα, άνευ νοήματος, αλλά τουλάχιστον πεπερασμένα "σύμπαντα", που παρουσιάζουν η DC ή η Marvel Comics», προσθέτει ο «θεός των κόμικς», όπως είναι το παρατσούκλι του.


«Θα παρατηρούσα επίσης ότι είναι πιθανώς πολιτισμικά καταστροφικό, τα εφήμερα του προηγούμενου αιώνα να καταλαμβάνουν με τρόπο επεκτατικό την πολιτισμική σκηνή και να αρνούνται να επιτρέψουν σε αυτήν την σίγουρα άνευ προηγουμένου εποχή να αναπτύξει τη δική της κουλτούρα, που να είναι σχετική και επαρκής για τους καιρούς μας», τονίζει ο κομίστας.
Έχοντας δεχθεί επικρίσεις ότι στο έργο του υπάρχουν ρατσιστές και σεξουαλική βία κατά γυναικών, ο Άλαν Μουρ δήλωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή.
Υπερασπίστηκε το Γκάλεϊ-Γουογκ του League of Extraordinary Gentlemen, λέγοντας ότι θέλησε να αφαιρέσει τις ρατσιστικές συνεκδοχές, ενώ στο θέμα της σεξουαλικής βίας, είπε: «Στο έργο μου επικρατούν πολύ περισσότερο οι σεξουαλικές σχέσεις που γίνονται κοινή συναινέσει και φέρνουν χαρά στους συμμετέχοντες, από εκείνες στις οποίες υπάρχουν στοιχεία σεξουαλικής βίας».


«Υπάρχει πολύ περισσότερη μη σεξουαλική βία στο έργο μου από ότι σεξουαλικής φύσης βία», πρόσθεσε.
«Η σεξουαλική βία, η οποία περιλαμβάνει τον βιασμό και την ενδοοικογενειακή βία, θα πρέπει να είναι παρούσα στο έργο μου όπου κρίνεται απαραίτητο από την πλοκή, εάν η εναλλακτική είναι να υπονοήσω ότι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν ή δεν συμβαίνουν. Δεδομένης της συχνότητας με την οποία συμβαίνουν, η απουσία τους θα φαινόταν ισάξια με την άρνηση ενός σεξουαλικού ολοκαυτώματος που συμβαίνει σε ετήσια βάση», τόνισε.
Είπε στον δημοσιογράφο που του πήρε συνέντευξη ότι καθώς τα σχόλιά του προκαλούν αντιδράσεις και θέλοντας να μειώσει τον αριθμό των συνεντεύξεων και των δημόσιων εμφανίσεων, «θα ήταν καλύτερο για όλους, και εμού συμπεριλαμβανομένου, να σταματήσω να δημοσιεύω σχόλια και απόψεις. Καλύτερα να αφήσω το έργο μου να μιλήσει για μένα, κάτι που στην πραγματικότητα ήταν αυτό που πάντα ήθελα ή περίμενα, τόσο ως συγγραφέας, όσο και ως αναγνώστης του έργου άλλων συγγραφέων».

Πηγή κειμένου: http://news.in.gr/


ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, εξασφάλισες αντίτυπο;

4 σχόλια:

  1. σε οτι αφορα την κριτικη στους υπερηρωες, μοιαζει να χει απολυτο δικιο ο ανθρωπος. Το παραδεχομαι, παρολο που δεν μεγαλωσα μονο με μικρο σεριφη αλλα και με τη Μαρβελ, ή ισως και γι αυτο ακριβως. Μοιαζει, απ την εποχη του Φρανκ Μιλλερ κι επειτα, οι υπερηρωες να παιρνουν σταδιακα διαζυγιο με την πραγματικη ζωη και τον αντικειμενικο κοσμο, ενω αλλες φορες δειχνουν να συναινουν (αν οχι να προτρεπουν) σε καποιο ειδος ακροδεξιας ιδεολογικης θεωρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λες, όμως το σίγουρο είναι ότι πραγματικά τα σενάρια μοιάζουν να έχουν ξεφύγει. Όμως, πιστεύω ότι αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβαίνει και στα κόμικς (όπως παντού). Οι νέοι αναγνώστες θέλουν συνεχώς νέα πράγματα και οι δημιουργοί ψάχνονται και πειραματίζονται.
      Πάντως, για να μην τρελαθούμε κιόλας, δεν θα καταστραφεί ο κόσμος από τα κόμικς... Μην ξαναγυρίζουμε σε παλαιότερες, επικίνδυνες αντιλήψεις... Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...

      Διαγραφή
  2. ε, δεν γραφω οσα γραφω για να υπερασπιστω την προληπτικη λογοκρισια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...