Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Νερούδα και Μπέκετ διεκδικούσαν το Νόμπελ που κέρδισε ο Γ. Σεφέρης


Με ποιους "αναμετρήθηκε" ο Γιώργος Σεφέρης τη χρονιά που κατέκτησε την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση;
Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963, αποκαλύπτουν τα αρχεία της Σουηδικής Ακαδημίας που άνοιξαν με την παρέλευση μισού αιώνα.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ακαδημίας, τα μέλη της τότε επιτροπής τίμησαν ομοφώνως τον Έλληνα ποιητή και στο πρόσωπό του τη μεγάλη παράδοση της ελληνικής γλώσσας.
Οι σημειώσεις του τότε γραμματέα της επιτροπής, Άντερς Έστερλουντ, αποκαλύπτουν πως στη βραχεία λίστα με τους τρεις υποψηφίους ο Γιώργος Σεφέρης επικράτησε του ποιητή Γ.Χ. Όντεν και του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος τελικώς απέσπασε την κορυφαία διάκριση το 1971.
Στις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες, οι οποίες προέκυψαν από μια μακρά λίστα αρχικώς ογδόντα και έπειτα είκοσι δύο περιπτώσεων εκείνη την χρονιά, συγκαταλέγονταν επίσης ο Ιρλανδός Σάμιουελ Μπέκετ, ο οποίος απέσπασε το Νόμπελ τελικώς το 1969, ο Ιάπωνας Γιούκιο Μισίμα και ο Δανός Άξελ Σαντεμόζε.
Από τα αρχεία της Ακαδημίας προκύπτει επίσης ότι ο Έλληνας ποιητής ήταν ακόμη δυο φορές υποψήφιος για την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της υφηλίου: την πρώτη φορά το 1955 και ακολούθως το 1961, ύστερα από πρόταση του Αμερικανού ποιητή Τ. Σ. Έλιοτ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 1948 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

http://news.in.gr/

ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, εξασφάλισες αντίτυπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...