Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Εμείς προτείνουμε... 238 - Τάλως, Ο Τρόμος που Ήρθε απ' το Χθες (Φανταστική λογοτεχνία)


Τίτλος: ΤΑΛΩΣ, Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠ’ ΤΟ ΧΘΕΣ
Συγγραφέας: ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΥΣΕΙΔΗΣ
Πρώτη έκδοση: BELL, 1986

Τήνδε ζωήν μόνον των εμψύχων τούτον εν τω σφυρώ κέκτησθαι...

Έχοντας πλήρη επίγνωση των γραφόμενων μου, το "Τάλως" αποτελεί το κορυφαίο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που έχει γραφτεί από Έλληνα συγγραφέα. Αποτελεί ουσιαστικά ένα αριστοτεχνικό, όσο και γοητευτικότατο συνδυασμό ελληνικής μυθολογίας και αρχετυπικής επιστημονικής φαντασίας που συναρπάζει και καθηλώνει τον αναγνώστη. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1986 (γράφτηκε το 1985) από τις εκδόσεις BELL στα πλαίσια ενός διαγωνισμού για την ανάδειξη νέων συγγραφέων και από τότε αποτελεί το θεμέλιο λίθο στο εγχώριο παρακλάδι της φανταστικής λογοτεχνίας.
Μία ατομική βόμβα πέφτει εξαιτίας μιας βλάβης από αεροπλάνο-βομβαρδιστικό των ΗΠΑ στον κόλπο των Χανίων δίχως να εκραγεί. Η ραδιενέργεια που απελευθερώνεται, όμως, ξυπνά από τα βάθη της θάλασσας το ρομπότ "Τάλως" που σύμφωνα με το μύθο ήταν δώρο του Ήφαιστου στο Μίνωα και αποτελούσε τον ανίκητο φρουρό της Κρήτης. Ο άτρωτος, από κάθε λογής σύγχρονο-συμβατικό όπλο, μεταλλικός γίγαντας αναδύεται και, πιστός σ’ έναν προγραμματισμό που του έγινε πριν 4.500 χρόνια, χρησιμοποιεί το φοβερό οπλοστάσιο που διαθέτει και σκοτώνει ανελέητα (φοβερές οι περιγραφές θανάτου και διαμελισμού των θυμάτων του!) οποιονδήποτε συναντά στο διάβα του, σκορπίζοντας τον τρόμο και τον όλεθρο στη σύγχρονη Κρήτη! Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός καθηγητής πυρηνικής φυσικής Μιχάλης Ιορδανίδης, φτάνει στη νήσο Κρήτη από τις ΗΠΑ (όπου και εργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης, έχοντας εξέχουσα θέση) και αφού ανακαλύψει και ανασύρει επιτυχώς την ατομική βόμβα από το βυθό, θα τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών για την εξουδετέρωση του Τάλω (ενόσω αυτός δολοφονεί και κατακρεουργεί ασταμάτητα και με κάθε τρόπο) και μαζί με την Έθελ Μπάρυμορ, μία πανέμορφη και φιλόδοξη Αμερικανίδα δημοσιογράφο, θα ρισκάρουν τη ζωή τους για να γλυτώσουν την ανθρωπότητα από τον «Τρόμο που ήρθε από το Χθες!».


Το μυθιστόρημα του Μωυσείδη δείχνει να έχει στηθεί και δουλευτεί σε κάθε λεπτομέρεια. Έχει μελετήσει πολύ καλά όλους τους αρχαίους συγγραφείς (χρησιμοποιώντας μικρά αποσπάσματα από έργα τους!) που έχουν αναφερθεί στο μυθικό πλάσμα όσο και με πραγματικές αναφορές σε σύγχρονα γεγονότα και καταστάσεις. Ενώ η δράση στο παρόν κορυφώνεται σταδιακά και με περισσή μαεστρία, παρεμβάλλονται κεφάλαια τα οποία μας μεταφέρουν στο μυθολογικό παρελθόν ώστε να ζήσουμε διαβάζοντας, τη δημιουργία του Τάλω από τον Ήφαιστο και τη δράση αυτού στο απώτατο παρλελθόν! Η ιστορία συνδυάζει άφθονη δράση, δουλεμένους χαρακτήρες, στοιχεία από τη ζωή στη Κρήτη (ήθη και έθιμα αφθονούν), εμπνευσμένο χιούμορ, έντονο ερωτισμό ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι και ευφάνταστες σκηνές με το γίγαντα-φύλακα Τάλω, τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη Κρήτη της δεκαετίας του '80 (στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία).
Θεωρώ ότι κανείς αναγνώστης δε θα μείνει αδιάφορος στο συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα, το οποίο εκδόθηκε 3(!!) φορές από τις εκδόσεις BELL και ακόμη μία φορά από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ (πολύ καλή έκδοση) το 1998. Συστήνεται κυριολεκτικά και δίχως καμία επιφύλαξη σε όλους!... Διαμάντι.

Χρήστος Νάστος, για το Club Φίλων "Μικρός Σερίφης", 2014

ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, εξασφάλισες αντίτυπο;

3 σχόλια:

  1. Είχα την χαρά να το διαβάσω για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια και το τελείωσα μέσα σε 2-3 μέρες. Στην προσπάθειά μου να προσδιορίσω το πότε ακριβώς το διάβασα, θυμήθηκα ότι ήταν τις μέρες εκείνες που ο πατέρας Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε την Ελλάδα με την επίσημη ιδιότητά του ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν συγκεκριμένα το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου 1991, όπου τον υποδέχτηκε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
    Τι μπορεί να σου θυμίσει ένα βιβλίο, ε;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντομα θα επανέλθω με τη παρουσίαση του επόμενου αριστουργήματος του Μωυσείδη "Όταν ξυπνήσουν οι τιτάνες"....το οποίο και απολαμβάνω τις μέρες αυτές...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, είσαι τυχερός που ανακάλυψες αυτά τα βιβλία. Κατ' εμέ, το "Όταν ξυπνήσουν οι Τιτάνες", είναι ίσως το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Ο άνθρωπος... ζωγραφίζει!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...