Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Νέες εκδόσεις 627: Asterix - Έθνος #5


Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. και όλη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Όλη; Μόνο οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Αρμορικής αντιστέκονται, χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ, και που τους δίνει υπερφυσική δύναμη. Ο Αστερίξ, ένας κοντός και δαιμόνιος Γαλάτης, μαζί με τον αχώριστο φίλο του, τον τεράστιο Οβελίξ, πάντα καταφέρνουν, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης, να χαλάσουν τα σχέδια του Καίσαρα. Οι χαρακτήρες που δημιούργησαν οι Rene Goscinny και Albert Uderzo, παραμένουν απολαυστικοί, περισσότερο από μισό αιώνα από τη δημιουργία τους, και οι ιστορίες τους συγκαταλέγονται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα comics του πλανήτη.
Η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 1651, με ένθετο ένα ολόκληρο τεύχος του "Asterix", στα πλαίσια της συνεργασίας με την "Μαμούθ Κόμιξ". Η γνωστή, πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης, στην οποία μας είχε συνηθίσει η εφημερίδα, σε προσιτή τιμή (4,25 ευρώ η έκδοση με τις προσφορές). Πρόκειται για την σκληρόδετη έκδοση του περιοδικού, από την οποία όμως λείπει η γυαλιστερή πλαστικοποίηση του εξωφύλλου. Λίγο επηρεάζει, βέβαια, αυτό την συνολική, πολύ καλή εικόνα της έκδοσης. Το "Έθνος" μας έχει συνηθίσει πλέον στις πολύ υψηλών προδιαγραφών προσφορές. Η νέα αυτή έκδοση του αγαπημένου Γαλάτη δεν έχει αρίθμηση, όπως δεν είχε άλλωστε και η σειρά των τευχών "Λούκυ Λουκ" που είχε δώσει η εφημερίδα.


Το σημερινό τεύχος: Ο ΜΑΝΤΗΣ ("LE DEVIN")
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΙΚΣ:
Α' δημοσίευση: Περιοδικό "Pilote" Ν° 652 (4 Μαΐου 1972) έως Ν° 673 (28 Σεπτεμβρίου 1972)
Α' έκδοση σε άλμπουμ: Paris, 1972
Σκίτσα: Albert Uderzo
Κείμενα: René Goscinny


Υπόθεση: Πέρα από το γεγονός ότι οι φίλοι μας Γαλάτες δεν είναι φανατικοί λάτρεις της μουσικής ενώ είναι λάτρεις των ψητών αγριογούρουνων, είναι γνωστό ότι ένα πράγμα φοβούνται: να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους! Στην ιστορία αυτή, κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας και ενώ ο Δρουίδης λείπει, ο θεός Τάρανις τους ρίχνει "κατακέφαλα" έναν απ' αυτούς που ψωνίζουν τα αναγνώσματά τους στους κρεοπώληδες και τα ιχθυοπωλεία: έναν μάντη. Οι Ρωμαίοι αρπάζουν την ευκαιρία και σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν αυτόν που εκμεταλλεύεται την αφέλεια των ατίθασων και γενναίων Γαλατών. Οι γυναίκες, φυσικά, δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι αυτός ο μάντης είναι απατεώνας. Ο Αστερίξ δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη και ο Μαζεστίξ μπορεί να μην αισθάνεται την ανάγκη να γίνει ωραίος και διανοούμενος αλλά θα πρέπει κάποτε-κάποτε να σκύψει περισσότερο πάνω στα προβλήματα του λαού του. Η ώρα δεν προσφέρεται για πλουτισμούς. Και ο μαγικός ζωμός παχαίνει; Ιδού το μέγα ερώτημα!

Σχόλια: Αυτή είναι η 19η ιστορία της σειράς "Asterix". Η πρωτότυπη έκδοση κυκλοφόρησε σε 1.300.000 αντίτυπα! Προσαρμόστηκε σε κινούμενα σχέδια το 1989, με τον τίτλο "Le coup du menhir". Στην 6η σελίδα του κόμικ, υπάρχει μια σκηνή με τον μάντη να διαβάζει τα σπλάχνα ενός ψαριού. Πρόκειται για σαφή αναφορά στον πίνακα "La leçon d'anatomie du docteur Tulp" ("Το Μάθημα ανατομίας του Δρ Tulp"), του Rembrandt.

Επόμενο τεύχος: Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΦΡΟΣ
(Πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκληρόδετη έκδοση)


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...