Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 28 - Ρίο Μπράβο / Rio Bravo (1958)


Είδος: Γουέστερν
Παραγωγή: Warner
Σκηνοθεσία: Howard Hawks
Σενάριο: Jules Furthman, Leigh Brackett
Μουσική: Dimitri Tiomkin
Διάρκεια: 141’
Ηθοποιοί: John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan, Ward Bond, John Russell, Estelita Rodriguez, Claude Akins

Υπόθεση: Στην συνοριακή πόλη του Τέξας, Ρίο Μπράβο, ο σερίφης Τζων Τ. Τσανς (John Wayne) αντιμετωπίζει μια δύσκολη υπόθεση. Έχει συλλάβει τον Τζο Μπερντέτ (Claude Akins) για φόνο, όμως βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο αδελφός του Τζο, ο Νέιθαν (John Russell), είναι ο πιο ισχυρός ράντσερ στη πόλη και έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ακόμα και τα σύνορα. Ο Νέιθαν “σφραγίζει” την πόλη, έτσι ώστε ο Τσανς να μην μπορεί να μετακινήσει τον κρατούμενό του αλλά και να μην μπορεί να φέρει βοήθεια. Επίσης, ο Νέιθαν έχει προσλάβει επαγγελματίες πιστολέρο για να παρακολουθούν κάθε κίνηση στη πόλη και στο γραφείο του σερίφη.






Αποκλεισμένη στο Ρίο Μπράβο είναι και η Φέδερς (Angie Dickinson), μια επιβάτιδα της άμαξας που παίζει συνέχεια στο καζίνο της πόλης, όπως κι ένα καραβάνι με δυναμίτιδα, που το οδηγεί ένας φίλος του Τσανς, ο Πατ Γουίλερ (Ward Bond).






Στο θαυμάσιο αυτό γουέστερν του Howard Hawks, βλέπουμε το αγαπημένο αφηγηματικό θέμα του σκηνοθέτη, την αξία της αντρικής φιλίας κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Ο David Thomson είχε γράψει κάποτε για το “Ρίο Μπράβο”: «Οι άντρες είναι πιο εκφραστικοί όταν στρίβουν τσιγάρο, παρά όταν σώζουν τον κόσμο!».
Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 4 Μαΐου του 1959.


Διαφημιστική καταχώρηση της ταινίας σε εφημερίδα
(Αρχείο Σπύρου Πιτικάρη)


Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...