Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 38 - Όπου τολμούν οι αετοί / Where eagles dare (1968)


Είδος: Πολεμική
Παραγωγή: MGM
Διάρκεια: 149΄
Σκηνοθεσία: Brian G. Hutton
Σενάριο: Alistair MacLean
Μουσική: Ron Goodwyn
Ηθοποιοί: Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure, Patrick Wymark, Michael Hordem, Robert Beatty

Υπόθεση: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας Αμερικανός στρατηγός, ο Τζωρτζ Κάρναμπι (Robert Beatty), που είχε αναλάβει τον γενικό συντονισμό της εισβολής των Συμμάχων στην Ευρώπη, αιχμαλωτίζεται από τη Γκεστάπο σ’ ένα ορεινό φρούριο, το “Σλος Άντλερ” (“Κάστρο των Αετών”), το οποίο βρίσκεται στην πόλη Βέρφεν, στη Νότια Γερμανία. Παρόλο που το φρούριο θεωρείται απόρθητο, οι Σύμμαχοι οργανώνουν μια παρακινδυνευμένη αποστολή διάσωσης του στρατηγού.



Επικεφαλής της τίθεται ο Άγγλος ταγματάρχης Τζων Σμιθ (Richard Burton) και μαζί του έχει την Μαίρη Έλισον (Mary Ure) της βρετανικής αντικατασκοπείας και τον Αμερικανό υπολοχαγό Μόρις Σέιφερ (Clint Eastwood). Η γενναία ομάδα πέφτει με αλεξίπτωτα στη Γερμανία, όμως λίγο πριν φέρουν εις πέρας την δύσκολη αποστολή, τα μέλη της ανακαλύπτουν ότι υπάρχει ένας κατάσκοπος των ναζί ανάμεσά τους!




Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Alistair MacLean, ο οποίος έγραψε και το σενάριο αυτής της θεαματικής πολεμικής περιπέτειας που εξελίσσεται στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σκηνές δράσης σε όλο τους το μεγαλείο, δυνατές δόσεις σασπένς, σεναριακές ανατροπές και αξιόλογο μουσικό θέμα, συνθέτουν μια από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ!...


Διαφημιστική καταχώρηση της ταινίας στον ελληνικό Τύπο της εποχής
(Αρχείο Σπύρου Πιτικάρη)

Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim




------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

2 σχόλια:

  1. Αγαπημένη ταινία, μπράβο παιδιά που μου τη θυμίσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eιμαι μεγαλος λατρης των κινηματογραφικων πολεμικων ταινιων με θεμα τον Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο.Και εχω αρκετες στην συλλογη.Αναμεσα τους και αυτη η ταινια,που ειναι ταυτοχρονα μια απο τις πολλες αγαπημενες μου κινηματογραφικες επιλογες.Μου αρεσει που βρηκατε επεισης,και την πραγματικα σπανια και συλλεκτικη Ελληνικη αφισα της ταινιας.Φανταζομαι οτι θα εχετε πολλες τετοιες στην συλλογη σας ετσι δεν ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...