Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Νέες εκδόσεις 769: Η θαυμαστή καμήλα (Comic book)


Ο Αχμέτ Χαμαμέτ, ο μοναχικός βεδουίνος, έχει μια καμήλα που τον συνοδεύει ακούραστη σε όλα του τα ταξίδια. Είναι η παρηγοριά, η ελπίδα και η μοναδική παρέα του. Έτσι, όταν η καμήλα τού εκμυστηρεύεται το όνειρό της να γίνει ανάλαφρη σαν ελαφίνα και του ζητάει να την απαλλάξει από την καμπούρα της, ο βεδουίνος δεν διστάζει ούτε στιγμή...

Η οργιαστική φαντασία του Ευγένιου Τριβιζά και η έμπειρη πένα του Νίκου Κούτση ζωντανεύουν με συναρπαστικό τρόπο τα πολύβουα αραβικά παζάρια, τα κακόφημα λιμάνια, τους ομιχλώδεις δρόμους του Λονδίνου, τις αίθουσες αναμονής αισθητικών χειρουργών, τις μαγευτικές οάσεις, τις μανιασμένες αμμοθύελλες και τις μαυλιστικές οφθαλμαπάτες που συνθέτουν τη σπαρταριστή, αλλά και τραγική αυτή αλληγορία.

Η καμήλα, ζώο που συμβολίζει την υπομονή και την αντοχή και που θαυμάζεται για αυτές του τις ιδιότητες, είναι στην ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά ο πιστός σύντροφος ενός μοναχικού βεδουίνου. Καμηλιέρης και καμήλα δένονται με δεσμούς συντροφικότητας και η καμήλα, σαν σωστή ηρωίδα κόμικ, έχει ανθρώπινη λαλιά και ανθρώπινες (και ως εκ τούτου ματαιόδοξες) απαιτήσεις: ζητά να της αφαιρεθεί η αντιαισθητική κατά την ίδια καμπούρα της. Η ευγενική ψυχή του βεδουίνου υποκύπτει στο -ενάντια στη φύση της καμήλας- αίτημα και επιδίδεται στην με κάθε τρόπο ικανοποίησή του. Το αποτέλεσμα, αν και πρόσκαιρα εντυπωσιακό, οδηγεί μοιραία σε τραγική κατάληξη. Το σχόλιο περί των δεινών στα οποία οδηγεί η ματαιοδοξία και το δίδαγμα πως η φύση τιμωρεί όταν επεμβαίνουμε ανεξέλεγκτα, επιτυγχάνεται τόσο με το κείμενο όσο και με την εικονογράφηση που από το πρώτο καρέ υπονομεύει την αστεία καμήλα.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται: Το κόμικ απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.
Ποιος είναι ο συγγραφέας: Ο Ευγένιος Τριβιζάς δικαίως θεωρείται από πολλούς μια κατηγορία από μόνος του. Έχει δημιουργήσει πλήθος φανταστικών χωρών, χαρακτήρων, καταστάσεων, νοημάτων, λεκτικών σχημάτων, ποιημάτων, γρίφων, γλωσσοδετών και σπαζοκεφαλιών. Έχει γράψει πάνω από 150 βιβλία (μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς) και έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες εικονογράφους και εκδοτικούς οίκους. Πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Τα "Τρία μικρά λυκάκια", η αντεστραμμένη αφήγηση του παραμυθιού "Τα τρία μικρά γουρουνάκια", είναι ίσως το πιο αγαπητό και πολυδιαβασμένο από τα παραμύθια του, ενώ η μαγική "Φρουτοπία" παραμένει ολόδροση. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Master of Laws (University College) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science) και Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου.
Ποιος είναι ο εικονογράφος: Ο Νίκος Κούτσης (1972) εικονογράφος, κομίστας και δημιουργός κινουμένων σχεδίων. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό. Έχει εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης και των περιοδικών, ενώ διδάσκει σχέδιο και σκίτσο.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά : Τα παιδιά, αν και θα γελάσουν αυθόρμητα και αυτόματα με την ματαιόδοξη καμήλα, θα χρειαστούν πάνω από μία αναγνώσεις για να «χωνέψουν» το αμετάκλητο τέλος για τους δύο πρωταγωνιστές. Θα λατρέψουν επίσης το οικείο για τους μικρούς αναγνώστες του Τριβιζά δεύτερο μέρος, όπου με διασκεδαστικές ασκήσεις και παιχνίδια θα παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση.
Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς: Για να μυήσουν στην ανάγνωση κόμικ τα παιδιά ακολουθώντας στην καινούργια του δουλειά έναν αγαπημένο δημιουργό. Για να έχουν μια αφορμή για συζήτηση για τις σοβαρές και αμετάκλητες επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη επέμβαση στη φύση. (Ελένη Κορόβηλα, Bookpress.gr 24/10/2014)

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Νίκος Κούτσης
Επιμέλεια: Μαρία Π. Κουτσιούμπα
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 80
Διαστάσεις: 29x19
ISBN13: 9789605720018
Εκδόσεις: Ίκαρος
Τιμή έκδοσης: €16,90

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό σχέδιο και εξίσου καλός χρωματισμός...αναμένται η ανάγνωση του....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...