Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Σινεμά και DVD 74: Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών / The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)


Σκηνοθεσία: Peter Jackson
Ηθοποιοί: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, Aidan Turner, Dean O'Gorman, Luke Evans, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Lee Pace, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee, Sylvester McCoy, Billy Connolly, Mikael Persbrandt, Stephen Fry, Ryan Gage, Manu Bennett, John Tui, Benedict Cumberbatch, Ian Holm
Διάρκεια: 144'

ΥΠΟΘΕΣΗ
Με την ανάκτηση του Βασίλειου των Νάνων από τον δράκο Νοσφιστή, ο Μπίλμπο και οι δεκατρείς Νάνοι έχουν άθελά τους συμβάλλει στην εξάπλωση μιας φονικής δύναμης. Ο εξοργισμένος Νοσφιστής επιτίθεται στους ανυπεράσπιστους κατοίκους της Λιμνούπολης. Παράλληλα, κυριευμένος από το πάθος του για πλούτο, ο Θόριν Δρύασπις βάζει τον θησαυρό πάνω από την τιμή και τους φίλους του. Παραμονεύουν όμως μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τους οποίους γνωρίζει μόνο ο Γκάνταλφ…. Ο μεγάλος εχθρός τους, Σάουρον έχει στείλει λεγεώνες από Όρκς για να επιτεθούν στο Βουνό της Μοναξιάς. Η φυλή των Νάνων, τα Ξωτικά και οι Άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν, είτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, είτε να καταστραφούν. Ο Μπίλμπο θα πρέπει να πολεμήσει τόσο για τη ζωή του, όσο και για των συντρόφων του, στην επική Μάχη των Πέντε Στρατών, καθώς το μέλλον της Μέσης Γης παραμένει αβέβαιο.


ΚΡΙΤΙΚΗ
Οι ταινίες του Peter Jackson για τα χρονικά της Μέσης Γης γαλούχησαν μια γενιά, απενοχοποίησαν την επική φαντασία βγάζοντάς την από τα δωμάτια των γοητευόμενων από το φανταστικό εφήβων και δίνοντάς τες στο ευρύ κοινό προκειμένου να τις λατρέψει. Η δεύτερη τριλογία, αυτή του Χόμπιτ, τελειώνει φέτος και πλέον δε θα έχουμε τι να περιμένουμε τα επόμενα Χριστούγεννα στους κινηματογράφους.
Το “Hobbit” ήταν εξαρχής ένα εγχείρημα καταδικασμένο να κριθεί αυστηρά, όχι μόνο λόγω της αναπόφευκτης σύγκρισής του με το “Lord of the Rings” και του χρόνου που χρειάστηκε μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή του, αλλά και λόγω της μικρότερης απήχησης του αντίστοιχου βιβλίου, το μέγεθος του οποίου δε δικαιολογούσε απόλυτα το “τράβηγμά” του σε μορφή τριλογίας. Προφανώς, ο Τζάκσον τα ήξερε ολ' αυτά και σίγουρα παιδεύτηκε αρκετά για να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα έβγαζε εις πέρας το έργο που ανέλαβε.



Το πρώτο μέρος, ήταν μια υπέροχα γυρισμένη γνωριμία με τους κεντρικούς χαρακτήρες κι ένα αδιάκοπο γαϊτανάκι θανατηφόρων συναντήσεων και ριψοκίνδυνων αποδράσεων... Το δεύτερο μέρος, ήταν μια σειρά από επιμέρους περιπέτειες που προχώρησαν σημαντικά την πλοκή, εισήγαγαν όλους τους απαραίτητους χαρακτήρες και μας έφεραν μια ανάσα απ' το γκραν-φινάλε. Οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων σφυριλατήθηκαν, οι φιλίες, οι έρωτες και οι αντρίκιες συμφωνίες έθεσαν το ηθικό υπόβαθρο για τη συνέχεια... Στο τελευταίο μέρος, το παιχνίδι καλείται να σώσει ο “τίμιος διαρρήκτης”, Μπίλμπο Μπάγγινς, δικαιώνοντας τον Γκάνταλφ για την επιλογή του και τους υπόλοιπους για την εμπιστοσύνη τους. Την ώρα που ο Θόριν έχει βυθιστεί στις εμμονές του, μία με το χρυσάφι και μία με την πέτρα-κειμήλιο της φυλής του, το χόμπιτ εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής με ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια του. Η ειρήνη βέβαια, είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει τους πολεμοχαρείς νάνους και τον θησαυρόπληκτο βασιλιά τους, αλλά ο πραγματικός εχθρός είναι άλλος κι επελαύνει απ' όλες τις μεριές και μόνο ο Γκάνταλφ ξέρει το μέγεθος της καταστροφής που θα φέρει μια πιθανή ήττα.




Με μπόλικη δράση, επικές σκηνές που δημιουργούν ανατριχίλες, διασκέδαση στην πιο αγνή της μορφή. Δεν σας κάλυψε η δράση των προηγούμενων δύο ταινιών; Εδώ θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω. Επιζητήσατε ένα πυκνότερο σκοτάδι, όσο δηλαδή αυτό μπορεί να υπάρξει στο παραμυθένιο Χόμπιτ; Θα το βρείτε. Και, φυσικά, ξέροντας πως έτσι τελειώνει ένας μεγάλος κινηματογραφικός κύκλος, φροντίζει να δημιουργήσει μια «λούπα», παραπέμποντας άμεσα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, φροντίζοντας αυτός ο κύκλος στο μυαλό των οπαδών του να μη διακοπεί έτσι σύντομα, μα να μπορέσουν νοητά να ξαναξεκινήσουν τα πάντα από την αρχή.



Ο Τζάκσον εδώ, πλέκει άψογα όσα συμβαίνουν στη μετά-δράκου εποχή, κλιμακώνοντας την παράλληλη δράση μέχρι την αναπόφευκτη “μάχη των πέντε στρατών”, το πολυναμενόμενο φινάλε δηλαδή. Και την ώρα του χάους, ξεχωρίζει κι ακολουθεί τους ήρωες έναν-έναν δίνοντας μια κατάληξη, ευτυχή ή δυστυχή, στην ιστορία του καθενός απ' αυτούς. Η αναμενόμενη νίκη του καλού, ακολουθείται από ένα γλυκόπικρο τέλος που θυμίζει το υπέροχο ξεκίνημα.
Το “Hobbit: The Battle of the Five Armies” είναι το καλύτερο δυνατό τελείωμα για μια τριλογία που δεν άλλαξε τις ισορροπίες στο εμπορικό σινεμά, αλλά υπερέβη τις προσδοκίες και παρέδωσε ότι ακριβώς είχε υποσχεθεί: τρία, ή έστω δυόμισι, ευχάριστα κινηματογραφικά τρίωρα.


ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο Τζάκσον σημειώνει τη σημασία της ταινίας "Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών" και την κρίσιμη σκηνή της μάχης, που αποτελεί τόσο το κλείσιμο του επικού κεφαλαίου της τριλογίας του "Χόμπιτ", όσο και το ξεκίνημα της τριλογίας του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών".
“Πρόκειται για την πιο δυνατή ταινία της θρυλικής Μέσης Γης! Αυτή τη φορά υπάρχει πολλή αγωνία, ένταση, σύγκρουση μεταξύ των χαρακτήρων και τραγωδία. Όλα οδηγούν στη σκηνή της Μάχης των Πέντε Στρατών, η οποία θεωρώ πως είναι η πιο έντονη και συναισθηματική από την τριλογία του "Χόμπιτ" και τιμάει κάθε χαρακτήρα με τον οποίο έχουμε ταξιδέψει μέχρι εδώ. Ελπίζουμε πως και οι έξι ταινίες των δύο τριλογιών θα γίνουν αντιληπτές ως ένα συνεχές, επικό κινηματογραφικό saga”.



“Δεν το πιστεύω πως το ταξίδι αυτό φτάνει στο τέλος του. Αποτέλεσε τεράστιο κεφάλαιο της ζωής μου. Ουσιαστικά, είναι όλη μου η ζωή”, δήλωσε ο ΜακΚέλεν εν όψει της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων.
“Είμαι λυπημένος που αυτή η εμπειρία τελειώνει. Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ολοκληρώθηκε η τελευταία ταινία της τριλογίας και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι!”, παραδέχεται ο Έβανς.
Από την άλλη, η Λίλι αισθάνεται ενθουσιασμένη και δεν μπορεί να περιμένει να δει την ταινία στους κινηματογράφους. “Ξέρω πως θα είναι η αγαπημένη μου από τις τρεις, γιατί συνδέει την τριλογία του "Χόμπιτ" με αυτήν του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών". Αισθάνομαι τόσο τυχερή που είχα την ευκαιρία να είμαι μέρος αυτού του καστ και μιας ταινίας που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία του κινηματογράφου!”.


Παράλληλα, ο Φρίμαν αισθάνεται “στενοχωρημένος” και “ανακουφισμένος”. “Γίνομαι συναισθηματικός, αλλά ταυτόχρονα, νιώθω όμορφα όταν ολοκληρώνω κάποιο project. Τα γυρίσματα αποτέλεσαν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας. Θα μιλάω για την τριλογία ακόμα και στα 90 μου!”.
O Μπλουμ συμπληρώνει: “Είναι συγκινητικό να σκέφτομαι πως ξεκίνησα στα 23 μου στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και τώρα είμαι 37! Ολοκληρώνοντας, αισθάνομαι πιο έμπειρος, πιο σοφός και ευγνώμων. Ο Λέγκολας είναι ο χαρακτήρας που με επηρέασε πιο πολύ και που βοήθησε τόσο την καριέρα μου. Λυπάμαι που ήρθε στο τέλος του όλο αυτό για πολλούς λόγους. Ήταν όμως τιμητικό για εμένα που μου ζητήθηκε να επιστρέψω ως Λέγκολας και σε αυτήν την ταινία”.




Mε ιδιαίτερη συναισθηματική ενέργεια αλλά και στοιχεία κωμωδίας, ο Τζάκσον καταφέρνει να αποτυπώσει αυτό που ακριβώς θέλει.
- Chicago Sun-Times

Αν και οι περισσότεροι έχουν επικεντρωθεί στη δουλειά του Τζάκσον, νομίζω πως αρκετός έπαινος αξίζει στον Μάρτιν Φρίμαν που δίνει κάποια ξεχωριστά στοιχεία σε ένα... χάος από πίξελ.
- Entertainment Weekly

Το "Χόμπιτ: Η μάχη των πέντε στρατών", διαθέτει πιο θεαματικές σκηνές δράσης, καθώς και πιο συναισθηματικές στιγμές από τις προηγούμενες ταινίες.
- USA Today

Μέρος του κειμένου προέρχεται από τα:
http://www.in2life.gr/
http://www.clickatlife.gr/


------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...