Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Καμαλά Χαν: Η πρώτη μουσουλμάνα υπερήρωας


Εάν κάποιος αφαιρέσει την πολύχρωμη στολή, τη μάσκα και την κάπα από τους πιο γνωστούς υπερήρωες -από τον Σούπερμαν έως τον Μπάτμαν- θα αντικρίσει έναν λευκό άνδρα. Κάνουν, άραγε, φυλετικές διακρίσεις τα κόμικς;
Όχι πάντα. Τον προσεχή Φεβρουάριο, η Marvel Comics, ως μέρος μιας προσπάθειας να διαφοροποιήσει τα προϊόντα της, θα δημοσιεύσει μια σειρά ιστοριών με πρωταγωνίστρια την Καμάλα Χαν (Kamala Khan), μια έφηβη μουσουλμάνα που ζει στο Τζέρσι Σίτι.
Στο κόμικ αυτό δεν θα δείτε πλανήτες να εκρήγνυνται, ούτε περίεργα όντα και «σούπερ κακούς». Η δημιουργία της Καμάλα προέκυψε έπειτα από μία συζήτηση μεταξύ της Σάνα Αμανάτ και του Στιβ Γουάκερ, δύο συγγραφέων ιστοριών της Marvel.
«Του έλεγα μια τρελή ιστορία για την παιδική ηλικία μου, καθώς μεγάλωσα ως μουσουλμάνα Αμερικανή», είπε η Αμανάτ στους New York Times. Ο Γουάκερ βρήκε την ιστορία «ξεκαρδιστική», επισημαίνοντας την απουσία ιστοριών με γυναίκες υπερήρωες.
Όταν η Καμάλα ανακαλύπτει τις δυνάμεις της, όπως η ικανότητα να αλλάζει σχήμα, δρα με το όνομα «δεσποινίς Μάρβελ» (Ms. Marvel).
Η νεαρή μουσουλμάνα έρχεται αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όπως οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. «Ο αδελφός της είναι εξαιρετικά συντηρητικός. Η μάνα της τρελαίνεται στην ιδέα ότι η κόρη της θα αγγίξει ένα αγόρι και θα μείνει έγκυος. Ο πατέρας της θέλει η κόρη του να επικεντρωθεί στις σπουδές της και να γίνει γιατρός...», λέει η δημιουργός του κόμικ.
Εν αναμονή, λοιπόν, της νέας σειράς, για να δούμε πόσο αρεστή θα είναι στο κοινό η νέα Ms. Marvel...

ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, εξασφάλισες αντίτυπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...